Familj & Hälsa

Tankar om hjärnan och avsaknaden av den

Jag var och storhandlade i torsdags kväll, på Coop Forum. Det tog två timmar. Sedan min bebis föddes för snart tio veckor sedan har jag inte varit varken där eller i någon annan stor affär. Tydligen kan mycket hända på drygt två månader! De hade möblerat om, det fanns plötsligt massa nya grejer. Det blev förmodligen för många intryck, för det gick inte riktigt tänka. Det gick väldigt långsamt iallafall. En klar nackdel när man har en lång lista och det finns tusen olika märken att välja mellan.

Hjärnan är det viktigaste i våra liv, men det tänker vi aldrig på. Vi förväntar oss bara att kontoret skall dirigera oss rätt hela tiden. Men när vi minns, glömmer, deppar, skrattar, presterar eller slappar så är det ju hjärnan som gör det. Hjärnan har ett viktigt men otacksamt jobb som man bara märker av när det inte fungerar, ungefär som att jobba på löneavdelningen.

Om det finns något som heter amningshjärna, så har jag en. Det går som sagt väldigt sakta när jag tänker, jag glömmer, rör ihop och dessutom verkar min tidsuppfattning ha gått helt förlorad. Jag blir ständigt överrumplad av tiden. Säkert beror det på omställningen att ha blivit förälder, och på att man inte sover vare sig särskilt länge eller speciellt bra. Efter en tid vänjer man sig dock med detta och man fungerar någorlunda ändå. Men man vet att man sovit på tok för lite när man tycker att det ser ut som om ens barn har tre ögon..

Huvudet är vår arbetsledare, vårt arkiv, vår problemlösare. Dessutom styr hjärnan en massa kroppsfunktioner. Så de där gångerna när det går långsamt när vi tänker, när vi inte kan uppbåda den minsta motivation till någonting, då kanske det är hjärnan som bromsar för att den är trött. Antagligen är det en livsviktig funktion som vi inte skall försöka planka förbi.

Läs gärna:
Vardagsmindfulness
Good enough

Text: Regina Johansson

2 svar »

  1. Det är inte bara ammande mammor som blir förvirrade på Coop Forum och andra jätteaffärer. Jag håller mig därför till vårt lilla Coop Konsum, det är lagom för min hjärna och så gynnar man samtidigt det lokala näringslivet 🙂

  2. Jag brukar också hålla mig till lilla konsum just av de anledningarna 🙂 där veckohandlar jag. Men ibland när det börjar bli riktigt tomt i skåpen kan man få för sig att man vill till storaffärer. När man skall packa det och bära ut i bilen ångrar man sig, för att inte tala om när det ska in i skåpen hemma! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s