Hem & Trädgård

Plantera om träd och buskar

Bästa tiden på året att flytta träd och buskar är om hösten när löven är fällda. När tjälen går ur tidigt kan man flytta på våren innan de har kommit igång att växa. I år blir det dock  lite komplicerat eftersom våren låter dröja på sig. När våren väl kommer då gör den det med all kraft och då har man kanske bara ett par dagar på sig för att det ska vara riktigt bra förutsättningar. Finns det inte något val kan man dock prova att flytta sitt träd eller sin buske även om våren. Viktiga saker att tänka på när man flyttar stora buskar eller träd är att gräva med så mycket rötter som möjligt. Om mycket rötter blir avgrävda eller skadade så bör man beskära kronan lika mycket. Om växten blir av med för mycket rötter kan den inte suga tillräckligt med vatten och näring för att försörja sig.

IMAG0718

Visst är det trevligt när det grönskar, men ibland kanske det grönskar där man inte har tänkt sig.

 

Gräv en väl tilltagen grop där du ska plantera, dränera om det behövs och fyll på med bra näringsrik jord eller kompost så att plantan får lätt att skaffa näring i början. Vattna rejält, när du tror att du har vattnat tillräckligt så slå på lika mycket till även om det regnar. Det vattnet du slår på gör så att jorden slammar runt plantans rötter så det inte finns luftfickor kvar. Regnet har inte samma kraft, men när du har vattnat ordentligt så kan regnet komma ner i jorden och göra nytta för plantan men fortsätt vattna tills plantan grönskar.

IMAG0725

Körsbärsblommor är som en överväldigande överraskning varje år.

 

På hösten behöver man bara vattna när man sätter den, om det blir en torr första vår kan det behöva vattnas då också. En vår som denna med tjäle torrt och soligt väder går hårt åt våra vintergröna växter som vill växa för det är varmt i solen men de kan inte för de kan inte suga vatten och näring ur den frusna jorden. Även känsliga växter i soliga lägen kan fara illa. De vintergröna växterna kan man hjälpa genom att vattna dem rejält på hösten, särskilt om det är en torr höst. Blommor som klematis och magnolia i soliga lägen är bra att täcka med säckväv eller liknande så blir de inte lika lockade att växa för tidigt.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s