Livsstil

Sociala medier när livet tar slut

Har du skrivit testamente? Även om du inte har ekonomiska tillgångar, så kan det finnas annat viktigt du lämnar efter dig. Vad skall hända med din blogg, din Facebooksida, din e-mail? Vill du att allt ska stängas ner, eller vill du att någon ska förvalta det som finns kvar? Får dina efterlevande själva bestämma? Oavsett vad du önskar så underlättar det om någon vet eller kan få reda på dina inloggningsuppgifter.

Varför bry sig om detta?
De sociala medierna har inte varit en del av vår vardag så länge. Därför har alla ännu inte kommit i kontakt med de frågeställningar som kan uppstå när någon dör. Vad skall hända med alla elektroniska avtryck? Det finns all anledning att fundera kring detta. När någon går bort kan det plötsligt bli en stor ökning av trafik till en blogg eller en öppen profil på Facebook. Särskilt när bortgången sker under extra tragiska omständigheter, som mord eller suicid. Då kan allt man har lämnat efter sig på nätet plötsligt bli högintressant för okända människor. Det finns forum på nätet där varenda brott blir omdiskuterat och varje dödsfall som nämnts på nyheterna blir analyserat. Tyvärr finns det många enskilda personer som inte agerar respektfullt gömda bakom ett alias. Om det känns obehagligt kan det därför vara skönt att som anhörig snabbt kunna stänga ner eller begränsa sidor.

WP_20130409_005(1)

När någon gått bort väljer många att låta konton på sociala medier finnas kvar, som en minneslund. Det kan kännas bra att behålla bit av personen som inte längre finns, och att ha möjlighet att kunna skriva en rad där när man vill.

Vem får bloggen?
Din e-mail, dina olika konton och eventuella bloggar tillhör automatiskt dödsboet, om du inte skrivit ett testamente. För att det skall vara giltigt gäller samma krav som när man testamenterar allt annat. Den som ärver dig får alltså upphovsrätten till dina texter och bilder, och eventuella annonsintäkter från en blogg. Tänk på att om du har köpt ditt domännamn och bloggen ligger på ett webbhotell, så måste någon fortsätta att betala för att bloggen inte skall försvinna. Om det händer kan någon annan köpa domännamnet. En blogg med många läsare kan utnyttjas på detta sätt i reklamsyfte, någon köper upp namnet och räknar med att många kommer att besöka den tack vare det kända namnet.

Hur kan man gå till väga?
Det finns företag som tillhandahåller tjänster för den som vill kontrollera vad som händer med det elektroniska livet när man dör. Dock räcker det inte att enbart betala för dessa tjänster – man måste också ha ett giltigt testamente.
En del väljer att ha lösenord och eventuellt en sista vilja kring sitt elektroniska liv på ett ställe där de vet att någon kommer hitta det, alternativt ger det direkt till någon. Man byter ju lösenord ibland så då får man inte glömma att uppdatera uppgifterna.

Har en närstående gått bort och ingen kommer åt dennes konton? Det brukar gå att lösa ändå. Kontakta bloggportaler och webbhotell och förklara läget. Det löser sig säkert men det kan dröja. Det har på senare tid varit uppmärksammat i media att det kan ta väldigt lång tid att få bort ett Facebook-konto som tillhört en avliden person.

Det är jobbigt nog att sörja, och väldigt svårt att försöka lista ut vad någon annan hade velat. Därför kan man lösa många praktiska problem för sina nära och kära genom att tala om hur man vill ha det. Gör det möjligt för efterlevande att komma in på dina konton. Skriv ner vad du önskar skall hända med din Twitter, Facebook, Instagram, e-mail och blogg. Vi kanske inte tänker på det, men allt vi lämnar efter oss på internet är ett arv!

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s