Kultur

Galna män!

Den sjätte säsongen av Mad Men har nyss börjat sändas i USA och förväntningarna var  som vanligt höga inför en ny säsong. Märkligt nog är detta i Sverige en tämligen okänd serie, särskilt med tanke på alla utmärkelser den har vunnit.

Mad Men 1

 

Serien Mad Men utspelar sig i 60-talets New York på en reklambyrå där Don Draper är den lyckade reklammannen. Precis som titeln antyder är världen Mad Men utspelar sig i mycket manligt dominerad. Seriens kvinnor är fruar, sekreterare och älskarinnor. I vart fall till en början. Kvinnorna ges inte utrymme i den manliga världen, men flera av dem väljer att ta sig utrymme. Karaktären Peggy Olsen börjar som sekreterare men när möjligheten uppstår ser hon till att avancera i graderna. Mad Men känns som ett trovärdigt tidsdokument, jag känner mig förflyttad till en annan tid. I ett av de första avsnitten skall just Peggy Olsen till gynekologen. Gynekologen är givetvis en man och dessutom röker han under hela undersökningen. Det är svårt att tänka sig idag att människor tidigare verkligen har rökt även i sådana situationer.

Den som har intresse för vintage har mycket att titta på i denna serie eftersom man lagt mycket kraft på att detaljerna skall vara rätt. Seriens skapare har lyckats att skapa trovärdighet både vad gäller miljöer och kläder likväl som samhällsklimat.

Mad Men 2

Mad Men började sändas 2007 och är nu inne på sin sjätte säsong

Läs gärna:

Bomb Girls

Brittisk kvalitet

Huset Eliott

Kvinnor som provocerar

Text: Liza Kettil

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s