Kultur

Är du ordkonstnär?

Att uttrycka sig i text gör de flesta av oss dagligen på chatt, sms eller statusrader. Men hur ofta skapar du med bokstäver?
Med en dikt eller ett rim kan man uttrycka känslor, sätta igång funderingar, få sagt något viktigt eller roa läsaren. När man har många känslor inombords kan ett sätt att reda i dem vara att skriva. Då är orden uttalade och finns på pränt. Kanske är det först när man pratar eller skriver som man får riktigt klart för sig vad det är man tänker på.

Är du ordkonstnär?

Inte sällan skildras både natur och känsla samtidigt med poesi. Väder, vind och årstidens skiftningar är flitigt använda metaforer för händelser i en människas liv.

Alla kan!
Att skriva dikter är ett utmärkt tidsfördriv. Man använder den kreativa delen av hjärnan och kommer i kontakt med sina känslor. Man kanske inte tror att man kan skriva, men precis som med all annan konst finns inget rätt eller fel. Den som börjar dikta regelbundet kommer snart att upptäcka att inspirationen kommer automatiskt i vardagen, plötsligt dyker kanske en textrad upp i huvudet. Då gäller det att vara beredd på att skriva ner den för att kunna arbeta vidare med den senare.

Poesi kan se ut på olika sätt. Ibland kan den vara på rim, ibland har den inte ens en rytm. En stor del av känslan beror på hur den blir uppläst. När man läser en dikt fastnar man oftare för den om man kan känna igen känslan, snarare än om den är perfekt ”regelmässigt” skriven. Därför kan poesi länka människor samman på ett sätt som varken böcker eller filmer kan.

Hjälpmedel och inspiration
Man behöver inte kunna eller köpa något för att vara ordkonstnär. Men det finns ett par verktyg som kan vara till hjälp: en synonymordbok och ett rimlexikon. Det kan kännas som om flödet i en dikt förstörs om man måste upprepa samma ord flera gånger, då är det en god hjälp att kunna slå upp synonymer. Att använda rim kan också vara knivigt. För att undvika så kallade nödrim är ett rimlexikon ovärderligt.

För den som vill läsa nya dikter och även bli läst själv, är forumet sockerdricka en bra mötesplats där man kan dela sina texter med andra och få hjälp och tips för att komma vidare i sitt skrivande. Inspiration kan man också få att läsa andras poesi. Varför inte börja med våra klassiska poeter som Karin Boye, Gustaf Fröding eller Nils Ferlin till exempel. Just att de är välkända och omskrivna gör att det blir riktigt spännande att tolka och analysera deras poesi. En dikt är ett fragment av en människas liv. Vilka tankar och händelser leder fram till det färdiga poemet?

Läs gärna:
Vardagsmindfulness

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s