Hem & Trädgård

Återbruk av blommor

Det finns många krukväxter som med lite omsorg kan sparas så att de blommar igen. Jag har tidigare skrivit om att spara sina amaryllislökar för att försöka få dem att blomma om. Nu på vårkanten har nog de flesta en kruka med tete-a-tete eller andra lökväxter som är överblommade och trista. Släng dem inte! Gräv istället ner dem i rabatten när tjälen är borta. Samma gäller för hyacinterna från jul, har du tur kommer de sedan snällt tillbaka år efter år.

blomma1

blomma2

En vanlig krukväxt på våren är primula av olika slag, de är lite svåra att hålla fina en längre period som krukväxt, men kan du hålla liv i den tills det går att plantera ut så är den en tacksam och lättskött rabattväxt som tål svenska vintrar. Cyklamen är även den en otacksam blomma att ha inomhus, men ute trivs den desto bättre. De tål inte våra kalla vintrar men gillar sval luft. De gillar att stå ute hela sommarhalvåret i skuggigt läge. Var dock vaksam för frostnätter. På vintern får man gömma den bakom en gardin eller i källaren där det är svalare än rumstemperatur. Tänk på att inte vattna rakt på plantan utan vid sidan av eller på fatet.

blomma4

Vill man ha lite större utmaning är Azalea en lite kinkigare växt att få att blomma om. Azaleor gillar också skuggiga lägen och älskar vårt fuktiga svala klimat. Luften innomhus är för varm och torr för att den skall trivas. Kan man få den att överleva till utplanteringen så är den perfekt att plantera i en skuggig rabatt direkt i jorden. Fram på höstkanten måste den grävas upp igen inför vintern. När den kommer in på hösten får man duscha den helst varje vecka och då kan man med lite tur få den att blomma om.

blomma3

Pelargoniorna är en vanlig växt att spara över vintern, prova först med ett fint och kraftigt exemplar och ställ det svalt men ljust. Plantera om och klipp ner i februari/mars så kommer den snällt att blomma till sommaren. Pelargonior gillar gassande sol men får inte torka och glöm inte att ge lagom dos växtnäring då och då.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s