Livsstil

Reality-TV

Minns du Rederiet, Tre kronor, Vita lögner och Nya tider? För drygt ett decennium sedan svämmade tablån över av svenskproducerade dramaserier. Nu är det betydligt tunnare i utbudet med den varan. Det vi tittar på nuförtiden är manusfritt!

Dokusåpan
Det är lite svårt att avgöra vad som egentligen är reality-TV. Grundidén är att man skall filma verkligheten med så lite styrning som möjligt. Denna verklighet består ofta av en grupp människor i en viss miljö. I dagsläget räknas även dokusåpor till reality-TV. Innehållet i dessa ofta består av material som provocerats fram genom att styra situationen kring människorna, som till exempel i Expedition Robinson och Big Brother. Ganska vanligt är att programmet är en tävling, där gruppen inbördes bestämmer vem som skall vara kvar i programmet. Det i sig skapar intriger och inte sällan klipps scenerna ihop och vinklas så att händelser verkar större än de är. Kanske just därför klingar ordet ”dokusåpa” illa i mångas öron. Dokusåpan associeras med vuxna människor som beter sig mer eller mindre illa i grupp. Benämningen reality-TV till trots, känns många dokusåpor väldigt långt ifrån det verkliga livet.

DSC_0911 (2)

Reality-TV handlar om människor, i den verklighet de för tillfället råkar befinna sig i – konstruerad eller inte!

Ett TV-program till vår tjänst
En annan populär genre är den så kallade help reality. I dessa program hjälper experter personer som har ett problem av något slag. Lyxfällan hjälper till att reda ut människors ekonomi, Arga snickaren sätter igång familjer som inte mäktar med husrenoveringen. I Du är vad du äter vägleder Anna Skipper människor som vill göra en livsstilsförändring.

Att dessa program drar många tittare är inte så konstigt. I viss mån kan programmen ses som utbildning – även tittaren blir hjälpt. Ibland är igenkänningsfaktorn hög, andra gånger innehåller programmen skräckexempel och vi får en anledning att förfasa oss och att känna oss nöjda med vad vi själva har.  Oavsett om man är intresserad av ekonomi eller renovering, så fascineras nästan alla av människoöden. Vad är det som fört personen till TV-programmet?

Reality-TV får mycket kritik, till exempel att den bara visar snabblösningar som inte är möjliga i vanliga livet.  Det ser så enkelt ut på TV! Och i verkligheten är det ingen som kommer och gör fint i ens hus när man tagit sig vatten över huvudet. Det är i och för sig sant, men man skulle också kunna se det som att TV-program som handlar om förändring ingjuter hopp i människor. Allting går att lösa, det gäller bara att göra rätt och att vara ihärdig. Om de andra kunde bli skuldfria eller göra en livsstilsförändring så kan jag också!

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s