Ekonomi & Arbetsliv

After work efter jobbet

Att ta ett glas med valfritt innehåll efter jobbet är ett trevligt sätt att umgås. Fortfarande är det störst i städerna, där många människor arbetar kontorstid och där det är tätare mellan pubar och krogar. Visst går man ut efter jobbet även på mindre orter, men då kan det krävas lite mer organisering eftersom det inte är säkert att möjligheten finns varje vecka.

Just after work kan kännas mer avslappnat än att bara gå ut på krogen en lördag eller bjuda hem andra. Det ger en öppning till att lära känna nya människor närmare. Eftersom tanken är att man skall komma direkt efter jobbet, kan klädseln vara ganska casual och man är inte tråkig även om man nöjer sig efter första drinken.

IMG_0075

After work är ett av de uttryck som inte verkar gå att översätta till svenska på ett tillfredsställande sätt: ”Hänger du med på efter jobbet på fredag?”

Detta sätt att umgås är på många sätt utmärkt – men det kan finnas baksidor. Arbetet har en benägenhet till att fortsätta trots att helgen börjat, genom att after worken blir ett informellt arbetsmöte. Arbetskamrater som inte vill eller har svårt att följa med riskerar att hamna utanför, då de andra får en större kompisgemenskap och kanske dessutom fattar jobbrelaterade beslut på after worken. Att vara den som aldrig blir tillfrågad om att följa med och ta en öl efter jobbet är inte heller kul, och i slutändan påverkar det arbetsklimatet. Med tanke på detta är det klokt att fundera kring hur man agerar på fredagarna: känner sig alla på arbetsplatsen inkluderade och välkomna att hänga med efter jobbet? Är man inte så många, är det lätt att fråga alla personligen om de vill följa med.

Grundtanken med after work är att man får umgås i en annan miljö än vanligt, och på så vis få se nya sidor hos varandra, öka gemenskapen och optimera arbetskapaciteten i gruppen. Så övertidsarbeta inte på krogen – det finns en anledning till att det heter just after work!

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s