Hem & Trädgård

Skynda långsamt!

Våren kryper framåt det är så att man kan bli smått tokig på att värmen aldrig kommer. Jag vill börja gräva i mitt grönsaksland, sätta potatisen och så mina grönsaker. Som jag skrivit tidigare så är det ingen ide att sätta igång för tidigt, fröna och även knölarna ruttnar om det är för kallt. Det är i alla fall tillräckligt varmt för att vara ute och pyssla lite i trädgården. Det är bra för perennerna att ha kvar sina vissna delar över vintern men nu kan det vara lagom att klippa ner dem och städa upp lite i rabatterna. Det är också bra tid för att lägga ut sin kompost, nu har den vilat hela vintern och det gör inget om det kommer med lite halvmultnade växtdelar ut i rabatten.

Växt1

Att skynda långsamt är klokt när det gäller att planera ut dina plantor!

Ligger det tjocka lager med löv på gräsmattan kan det vara bra att kratta ihop dem för att lägga i en lövkompost eller under en buske. Var försiktig när du avhärdar dina plantor, är det risk för frost så bär in dem på natten och de tål inte gassande sol i början utan ställ dem i lä i skuggan de första dagarna. Det kan finnas frostrisk ända fram i början av juni när ”järnnätterna” infaller, så ha koll på väderleksrapporten och termometern. Plantor som man köper i plantskolan brukar vara avhärdade och klara för utplantering men akta dem också för gassande sol de första dagarna.

Växt 2

Penséer är tåliga små blommor som även klarar lite nattfrost.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s