Kultur

United States of Tara

Tv-serien United States of Tara började sändas under 2009 och var mycket olik andra serier. Huvudpersonen är Tara Gregson gift med Max och mamma till barnen Kate och Marschall. Familjen bor i en villa i förorten och vid en första anblick kan familjen se ut som de flesta andra familjer i Kansas. Skillnaden är att Tara lider av DID (dissociative identity disorder) vilket kort och gott innebär att hon har multipla personligheter. Upplägget skulle kunna bli raljerande mot människor som lider av psykisk ohälsa men man lyckas istället fånga upp och lyfta fram frågorna på ett bra sätt. United States of Tara visar tydligt på hur det aldrig bara är den som är sjuk som drabbas utan att det också drabbar hela personens familj och närstående.

united_states_of_tara_wallpaper_1280x1024_5

Stress är den utlösande faktorn för Taras övriga personligheter. Till en början möter tittaren utöver Tara personligheterna T, Alice och Buck. T är en utåtagerande tonåring som gärna både festar och flirtar. Alice för tankarna till Stepford eller till 50-talet och hennes mål i livet är att vara den perfekta hemmafrun. Buck är en manlig krigsveteran som är högljudd och gärna dricker öl och månar om sin manlighet.

425.unitedstates.tara.021709

Det som gör United States of Tara intressant är samspelet mellan Tara, hennes familj och hennes personligheter. Trots deras speciella livssituation så fortsätter livet och det gäller för dem att hantera det. Det är inte helt enkelt att vara barn i en familj där mamma plötsligt är en upprorisk tonåring som inte alls vill ta något vuxenansvar och i nästa stund kan hon vara den lite för perfekta mamman.

United States av Tara sändes i tre säsonger 2009-2011

Text: Liza Kettil

 

 

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s