Livsstil

Krönika: Från en säker källa

Nyligen läste jag en artikel om ett evenemang som jag var närvarande vid. Jag kunde konstatera att min bild inte alls stämde överens med skribentens. Människor uppfattar alltid situationer olika och det är inget konstigt med det, men i artikeln fanns även rena faktafel. Det var många saker som utelämnats helt och hållet, medan en annan fick väldigt mycket fokus.

Jag är glad att detta hände, för det gör mig påmind om hur media fungerar. Media kan aldrig någonsin vara en pålitlig spegel av verkligheten, eftersom det alltid finns en mänsklig faktor inblandad. Det är människor som väljer vilka nyheter som är viktiga, som skriver artiklarna, och som slår an tonen på det de skriver.

Vad finns bakom kulissen? Vad händer om man zoomar ut eller in?

När jag själv skriver i egenskap av skribent här på Livåleva, försöker jag att alltid tänka på vad som händer med det jag skriver. Jag tycker att jag har ett ansvar för vilka ideal jag står för och hur det kan påverka läsaren. För mig är det också viktigt att kontrollera fakta, för att minimera att osanningar sprids på grund av mig. Innan jag börjar arbeta med en artikel, bestämmer jag mig för om det skall vara en faktabaserad text, eller om mina tankar och värderingar skall prägla den. I det sistnämnda fallet ser jag alltid till att göra det tydligt att här är det jag som tycker och tänker och att detta är ingen allmän sanning.

Precis som alla andra är jag också en informationsmottagare, så fort jag knäpper på TVn, öppnar en tidning eller surfar omkring på nätet. Tänk så många olika sanningar vi stöter på. Därför måste vi tänka själva! Idag kan vi med internets hjälp läsa fler än en tidning varje dag, och på det viset kan vi få en mer nyanserad bild av vår omvärld. Ofta är det också möjligt att i kommentatsfält diskutera artiklar, och varför inte läsa om andras uppfattningar och ibland dela med sig av sin egen?

När man läser något är det alltid intressant att veta vem som är avsändaren. De flesta av oss tar inte så allvarligt på det som står i veckans skvallerpress. Men det är viktigt att komma ihåg att allt som skrivs i den seriösa dagstidningen behöver heller inte vara varken sant eller speciellt objektivt.

Avsändaren till denna artikeln är jag, Regina. Det är en högst personlig och tyckande text med tydlig vinkling. Men så är det ju en krönika också – ett referat av en faktisk händelse som mynnar ut i författarens egna reflektioner om saken.

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s