Familj & Hälsa

Vårdepression

Äntligen, äntligen är det vår på riktigt! Temperaturen visar på flera plusgrader och världen börjar så sakta bli grön. Dagarna blir lite längre för varje dag som går och det är som att hela världen vaknar till liv igen. Vintern har varit lång och mörk och nu borde vi bli pigga och glada när det äntligen är varmare och ljusare igen. Märkligt nog är det inte alltid så, istället drabbas många av vårdepression. Orsaken till vårdepressionen är inte som namnet kan antyda själva våren utan att den biologiska klockan inte hänger med när dagarna förändras i snabb takt.

Vår1

Ljus och värme borde logiskt sett göra oss piggare och gladare, men för många blir det precis tvärt om!

En årstidsbunden depression som vårdepressionen går att förebygga och på så vis minska besvären av den. Tänk redan under vintern på att ta vara på ljuset. Se till att vistas ute under dygnets ljusa timmar. Är det svårt att få till i vardagen då kan det vara klokt att planera in tid i ljuset. Avsätt en stund av lunchen för promenad. På så vis kan du både fylla på med ljus och få motion. Att motionera är för övrigt mycket bra för att må bättre.

För den som redan känner av vårtröttheten är det viktigt att lyssna på kroppen. Om du känner dig ständigt trött kanske du faktiskt behöver sova mer. Prioritera sömnen framför tiden vid din TV eller dator.

Något som alla mår gott av är att fylla på våra måbra-konton. Unna dig sådant som du tycker om att göra. Det behöver inte vara märkvärdigt som en resa till solen utan kan lika gärna vara att bada bubbelbad med en god bok och ett glas bubbel. Det kan vara att ta semester mitt i veckan och njuta av att vara helt ensam hemma en dag utan att ha några krav på sig. Enklast av allt är nog att ta med sig en kopp kaffe ut i trädgården, sätta sig i en bekväm stol och bara njuta!

Vår2

Ta dig tid att stanna upp och bara njuta!

Text: Liza Kettil

Bild1: Liza Kettil

Bild2: Anna Norrgran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s