Hem & Trädgård

Sköna maj

Nu är det äntligen sköna maj och man kan tillbringa mer tid ute när dagarna är längre och varmare. Att fixa och göra fint för ute säsongen är ett av mina favoritjobb i maj, städa altanen och plocka fram utemöblerna, plantera penséer och sen ta en kopp kaffe och njuta av hur fint det blev.

Trädgård1

Att dricka kaffe är en viktig del av trädgårdsarbetet!

Det är fortfarande en kall vår och det är inte bråttom att sätta ut plantorna men det går bra att börja avhärda det tåligaste. Har du förodlat kål eller lök av olika slag så klarar de att flytta ut på dagarna och kan stå ute över natten om de inte är frostrisk. Tomatplantorna är väldigt sköra så här på vårkanten de tål varken sol, vind eller kyla. Jag brukar vänta med avhärdningen till mitten av maj, det blir en himla massa bärande ut och in ändå. Då får de stå ute några timmar i skugga och lä de första dagarna, sen kan man öka på eftersom dagarna går. Stå ute på natten får de vänta med till slutet på månaden. Det samma gäller för paprikaplantor och gurkväxter.

Jag har skrivit tidigare att första maj är en bra riktlinje för att börja i trädgårdslandet, men det är inte bara datumen som styr. Jordtemperaturen bör ha kommit upp i över 10 grader och jorden ska så att säga reda sig. Det har med känsla för jorden att göra och man kanske får odla några år för att förstå begreppet. Men det betyder i stort sett att jorden får en annan konsistens när den blir varmare, inte lika klibbig och klumpar inte ihop sig på samma sätt.

Trädgård2

Än är det lite för kallt för att plantera ut våra plantor.

Har du tillgång till en gödselhög är det fantastiskt för trädgårdslandet, gödseln ska vara bränd det vill säga den ska ha legat ett par år och vara nästan som jord i konsistensen. Är den färsk när man lägger den på landet tar den näring vid nedbrytningen istället för att ge. Jämför konsistensen med kogödsel som finns att köpa i säck. Har du inte riktigt kommit igång med komposteringen så kanske säckar med gödsel är ditt alternativ, det är lätthanterligt, luktar inte och är bra jordförbättring. Hönsgödsel ska man vara försiktig med den innehåller mycket kväve som många växter är känsliga för. Till potatisen ska man undvika gödsel helt medan kål och gurkväxter kan få lite. Bönor och ärter har kvävefixerande bakterier som hjälper dem att samla in tillräckligt. Det är en bra växtföljd att odla gurkväxter efter ärtväxter för det blir extra kväve kvar i jorden som de kan tillgodogöra sig av även året efter. Allt man odlar i kruka behöver ha en bra jord från början till exempel kogödsel på säck eller u-jord, näringen räcker ändå bara 4-5 veckor sedan behöver man tillföra mera. Näring i flytande form är lättast att använda, det finns flera ekologiska alternativ, och det föredrar jag.

Trädgård3

I maj finns det mycket att njuta av i trädgården!

Nässelvatten är väldigt näringsrikt, lägg nässlor i en hink/tunna med vatten och låt ligga några dagar. När det luktar bedrövligt är det färdigt att använda, späd med 10 delar vatten och vattna på dina plantor. Var försiktig och använd inte nässelvattnet varje gång du vattnar, för hög kvävedos gynnar bladtillväxten på bekostnad av blommor eller frukter. Man kan lägga hönsgödsel från säck i vatten och vattna med, men var försiktig med den höga kvävehalten. Ett utomordentligt kvävegödsel som alla har fri tillgång till är urin. Äter du inte mediciner eller p-piller så fungerar det alldeles utmärkt. Det är starkt och behöver också spädas med 10 delar vatten. Det finns särskilda vattenkannor som är avsedda att kissa i så kallade ”guldkannor”, urinvatten kallas även ”guldvatten”. Kanske för att det är gult eller för att det är guld som gödning.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s