Hem & Trädgård

Borttappad!

Saker försvinner. Ibland är tjuven framme och hjälper till, men ofta är det vi själva som ligger bakom försvinnandet.  Vi tappar bort grejer hemma i vårt eget hus, på jobbet, i skolan eller någonstans på vägen emellan. När man saknar något som har ett högt affektionsvärde eller är dyrt att köpa nytt känns det extra trist. Det enda man kan göra är att ta fram detektiven inom sig och börja leta. Mycket kan man hitta genom google, men man kan inte googla fram en försvunnen ring!

borttappad

Antagligen har vi för mycket i huvudet. Vi städar på autopilot utan att hjärnan är med, lägger grejer på ”det där bra stället” – men veckor eller månader senare minns vi inte alls hur vi tänkte när vi lade undan den där lilla grejen som inte får komma bort.

Undrar hur mycket tid man ägnar under ett liv till att leta efter saker? Förmodligen ganska många timmar, men det finns saker man kan göra för att undvika att tappa bort saker och därmed slippa leta. Gör en rensning ibland för att göra dig av med onödiga prylar. Då får du dessutom en uppdatering om vad du har för saker och vart de ligger. Passa på att organisera smart och förvara liknande saker tillsammans. Om du packar ned saker i flyttlådor, skriv noga och utförligt på varje låda vad som finns i. Om några månader har man inte längre en susning om vad som finns i varje box.

Ett annat tips är att investera i genomskinliga plastlådor med lock. Då kan du lätt se vad som finns i ditt förråd. Vissa saker som man använder sällan är det nästan omöjligt att hålla reda på. Ett klassiskt exempel är ljusslingor för utomhusbruk. Varje vinter inleds med ett febrilt letande, som slutar med att man åker och köper en ny. Kanske kan det vara idé att ha en lista på insidan av någon skåpdörr, där man skriver upp vart man lägger dessa saker som man aldrig minns vart man gjorde av.

Namna alla saker som man har med sig ut ur hemmet och som kan tappas bort eller blandas ihop med andras. Detta gör alla föräldrar redan åt sina barn, men varför sluta när man blir vuxen?

När försvinnandet är ett faktum är det dock för sent att skriva sitt namn med spritpenna. Då börjar letandet. När du letat en stund utan resultat, leta då igen på det första stället. Många gånger ligger grejen där iallafall, men man tittade efter för dåligt. Hittar man den inte ändå, är det dags att börja tänka logiskt. Hur kan jag ha tänkt när jag senast hade den? Kan den ha råkat hamna någonstans av misstag? Ger inte heller detta något resultat, återstår det bara att systematiskt finkamma alla ställen, även otänkbara. Kanske hjälper ingenting, efterlysningar bland släkt, vänner och på Facebook hjälper inte.

Det är såklart ledsamt att tappa bort saker, men då får man påminna sig om att saker är just bara saker. Det är ett dött ting som försvunnit, det är ingen som har dött. Glöm och gå vidare! Och var glad över alla saker du faktiskt hittade medan du letade efter något annat.

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s