Familj & Hälsa

Bilda familj

De flesta av oss funderar på detta med barn och familj. När passar barnens ankomst in i livet? Hur många barn vill man ha och hur långt skall det vara mellan syskonen? Att vi tänker så mycket på det här med familjebildning är inte så konstigt eftersom det för många av oss är en självklar del av livet. Släktledet före oss får oss att tänka på ledet som kommer efter oss.

WP_20130321_00320130510205605

Förälder kan man bli på fler sätt än att bli gravid. Man kan få bonusbarn när man träffar en ny partner, man kan adoptera, eller bli familjehem.

Fundera och drömma kan man alltid göra. Men just detta med barn är ju något som bara går att styra till en viss gräns. Ibland kommer barnen oväntat. Ibland kommer de inte alls. Hur lång tid det tar att bli gravid för par som försöker är mycket varierande. Det kan bli en bebis direkt och det kan ta flera år. Även om det går fort första gången, kan det andra gången ta längre tid eller inte funka alls. Man kanske tänker sig ett barn, men på ultraljudet syns sedan två småttingar. Alltså; man kan aldrig vare sig bestämma eller veta i förväg hur ens familj kommer att se ut.

Trots detta så är familjen ett ständigt föremål för diskussion: många har åsikter om hur gammal man skall vara när man får barn och hur många barn en familj kan ha. Under 2000-talet steg genomsnittsåldern för förstföderskor, och kvinnor som föder barn efter 40 har ökat. Men det är inget nytt –  att föda barn efter 40 var mycket vanligt i slutet av 1800-talet. Skillnaden är bara att då var det inte det första barnet som kom. Att vi får barn senare beror troligen till stor del på arbetslivet. För hundra år sedan gjorde man inte karriär så som man gör idag.

I fem säsonger har vi kunnat följa stora familjer i TV-programmet Familjen annorlunda. Programmet har många tittare och verkar väcka många olika känslor. Kan man verkligen ha så många barn? Familjen Norrström var med i tre säsonger och mamma Mirka väntar nu det tolfte barnet. Hon driver bloggen elvabarnsmamman, och blir ibland ifrågasatt av sina läsare. De flesta av oss tycker att elva barn är extremt. Intressant i sammanhanget är att en barnaskara på tio till tolv barn var mycket vanligt förr.

Många familjer skiljer sig ifrån kärnfamiljen med mamma, pappa och två barn. Vissa väljer att inte ha barn alls, och somliga ser sina bonusbarn som sina egna. Istället för att ifrågasätta andra så mycket, kan man strunta i normerna och glädjas åt andra, oavsett om de har ett eller femton barn.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s