Kultur

Blogghistoria

Bloggar är idag en del av de flesta människors vardag. Många följer minst en blogg regelbundet eller när man söker efter något särskilt. Idag är bloggarna ofta snabbare på att plocka upp något nytt som sker än de traditionella medierna. Under 2012 gjordes 17 miljoner blogginlägg bara i Sverige! Ett medielandskap utan bloggar är idag svårt att föreställa sig och ändå är bloggen i jämförelse med papperstidningarna ett nytt fenomen. Först 2006 togs ordet med i Svenska Akademiens ordlista. Skillnaden mellan en papperstidning och en blogg är dock enorm. Idag kan vem som helst som har tillgång till internet starta en blogg eller varför inte ett nätmagasin!

En blogg’ (avkortning av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog från de engelska orden ’web’ och ’log’), webbjournal eller webbdagbok är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp. Många bloggar uppfyller definitionen för ett massmedium.

Bloggens historia sägs ta sin början 1994 med Links from the Underground som skrevs av journalisten Justin Hall som då var student. Även i Sverige började det bloggas under det sena 90-talet men bloggen hade fortfarande inte nått något större genomslag. En av de första svenska bloggarna var Annica Tiger som började blogga redan 1997, alltså långt innan vi kände till Blondinbella, Underbaraclara eller Kenza. Det är dock inte någon slump att namnen i exemplet bara är kvinnor eftersom kvinnor dominerar i bloggsfären.

Det har blivit lite av ett fenomen detta med kvinnor som börjat att blogga utifrån ett intresse av kläder eller inredning och som till en början inte intresserar sig särskilt mycket för tekniken bakom bloggen. Med tiden väcks intresset för att lära sig att fotografera bättre för att kunna göra snyggare inlägg, man vill kunna kontrollera innehållet på sin egen sida och med det kommer också intresset för det tekniska. Många har börjat som bloggare och detta har sedan lett till nya karriärval så som fotograf eller kanske att driva en butik på nätet.

Under 2005 får bloggen sitt egentliga genomslag i Sverige och det är även samma år som den då fjortonåriga Isabella Löwengrip beslutar sig för att starta sin blogg Blondinbella. Sex år senare hade hennes blogg 400 000 unika besökare per vecka. Året därpå startade Clara Lidström upp sin blogg Underbaraclara. Hon refereras ofta till när de senaste årens husmorstrend diskuteras. Clara Lidström har vid sidan av bloggandet även gett ut en bok, medverkat i både TV och radio.

För många är målet med bloggen inte att bli känd utan att skriva om det man är intresserad av. Vissa driver så kallade kompisbloggar där det egentligen är den närmsta vänkretsen som är den tänkta publiken. En blogg kan dock få en betydligt större spridning än vad som till en början var tänkt. I september 2010 skrev Emelie Holmquist på sin blogg Klamydiabrevet om sin sjuka mamma och hennes kamp mot Försäkringskassan. Detta var precis i slutfasen i den pågående valrörelsen 2010 och blogginlägget fick spridning över landet med tusentals människor som kommenterade bloggen och än fler som länkade vidare. Frågan om Emelies mamma och om hennes blogg togs upp i såväl tidningar som TV och blev en brännande fråga under valrörelsens sista dagar. Emelie Holmquist valde att ganska snart sluta skriva på sin blogg. Visserligen hade hon fått många positiva tillrop men de otrevliga kommentarerna var också många.

Här blir det tydligt hur bloggarna har förändrat medielandskapet och att mycket kan förändras på kort tid. En blogg kan idag på några dagar gå från att vara helt okänd till att vara ett fenomen även i de traditionella medierna. Under allra senaste åren har också tidningar som Allt i Hemmet eller Amelia börjat att referera till bloggare i sina tidningar. Här är det inte heller de stora kända bloggarna som lyfts fram utan de lite mindre som kanske inte har så stor spridning utanför bloggsfären.

Bloggandet ser dock inte ut att vara i avtagande utan snarare tvärt om. För varje år ökar antalet bloggar och blogginlägg och än så länge ser bloggens framtid ljus ut!

blogghistoria

Bilder är viktiga för en blogg. Så pass viktiga att många faktiskt väljer att inte läsa ett blogginlägg utan bilder. Många bloggare väljer därför att infoga en bild i sitt blogginlägg även om själva bilden inte hör ihop med texten!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s