Hem & Trädgård

Om blommor och bin

En sak som betyder mycket för många växter är pollinerande insekter. De vanligaste finns runt oss hela tiden men det är svårt att förstå vilket jättejobb de utför åt oss. Det sägs att det arbete humlor och bin utför är värt flera miljarder kronor, varje år, bara i Europa.

Det finns 39 arter av humlor i Sverige, mer eller mindre vanliga. Det är inte alla som pollinerar en del är rovdjur och lever på de andra humlorna, så kallade snylthumlor. En vanlig pollinatör är solitärbiet som finns i flera arter, de lever inte i samhällen och producerar inte honung.

Trädgård1

Den vanliga syrenen är populär i de svenska trädgårdarna. Genom att välja den lite mer ovanliga syrenbuddleja till trädgården kan man locka nya invånare. Den kallas även fjärilsbuske. På bild är dock en helt vanlig syren.

Det vanliga honungsbiet känner de flesta till, de lever ett tufft liv med många hot och det har inträffat massdöd i bisamhällen runt om i världen de senaste åren. Ett hot är varroakvalstret som ursprungligen kommer från Asien. Det asiatiska biet klarar sig relativt bra mot kvalster angreppen medan det Europeiska biet lätt dukar under av varroakvalstrets angrepp. Men hela förklaringen ligger inte hos varroakvalstret, bina har dött av något annat också. Några forskare hävdade att det beror på en viss typ av insektsgifter man sprutar på växtodlingar. Det senaste rönet är att det är ett svampangrepp ihop med ett virus som är den främsta orsaken till massdöden hos honungsbiet.

Ytterligare ett stort hot mot bina är monokulturer, det vill säga när man på enorma arealer odlar bara en sorts gröda. Detta är ett vanligt sätt att odla det mesta, det innebär att när till exempel mandelträden blommat över har humlor och bin slut på mat och kan ha många mil att flyga för att hitta annat som blommar.

IMAG1088

Genom att köpa ekologisk kan vi hjälpa humlor och bin, det går inte att odla ekologiskt i monokultur. Om det är insektsgifterna som dödar bina så används inte det i ekologisk odling. Du kan också hjälpa till genom att plantera så mycket du kan som humlor och bin gillar i din egen trädgård. Tidigt på våren är det inte mycket som blommar och då är det extra kämpigt för dem. Plantera in eller såga inte ner alla sälgar, de räknas ofta som sly, men de räddar livet på våra humlor på våren. På försommaren blommar det mesta då brukar de klara sig bra men längre fram på sommaren och hösten blir det sämre.

Nedan följer exempel på växter som lockar humlor, bin och även fjärilar.

  • Lavendel
  • Rosenstav
  • Remonterande rosor
  • Trädgårds Prästkrage
  • Syrenbuddleja
  • Rudbeckia
  • Jätteverbena
  • Mynta av olika slag
  • Solrosor
Trädgård3

Andra sätt att hjälpa de vilda pollinatörerna är att sätta upp ”holkar” som är lämpliga, titta in på Wildlife Garden de har många bra förslag på hur du hjälper insekterna att överleva. Hur det går om de pollinerande insekterna minskar mer är svårt att veta. Det kan dock inte vara bra med tanke på deras viktiga roll i ekosystemet.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s