Hem & Trädgård

Spaning: Nytt IKEA-varuhus i Uddevalla

Onsdagen den åttonde maj öppnade IKEA ett nytt varuhus  i Uddevalla, det sjuttonde i Sverige. Företaget grundades 1943 av Ingvar Kamprad när han var sjutton år gammal. Just möbler började dock inte säljas förrän 1947, och 1955 började egendesignade möbler säljas.

Alla har vi någon form av relation till IKEA. Min egen är nog ganska vanlig – jag kanske inte dyrkar varuhuset, men jag tycker om det. Det är lättillgängligt, överkomliga priser och det är ofta smart och genomtänkt. En ganska stor del av mina möbler (nästan alla faktiskt) kommer från IKEA. En del av möblerna hade min sambo innan vi träffades, en del har vi köpt begagnat, och resten har kommit hem i platta paket i en alldeles för liten bil. Det är ju ganska lätt att glömma bort att man bara har en liten Ford Focus medan man är inne och shoppar loss. Det är först när man kommer ut med fyra transportvagnar som man inser misstaget. Tack vare goda kunskaper i tetris har vi trots allt alltid kunnat frakta hem allting. Egentligen vill jag nog inte riktigt att vårt hem skall bestå av enbart IKEA-möbler, det har liksom bara blivit så. Jag har nämligen lite svårt att kära ner mig i fanér-prydda side-boards och vitrinskåp. Det retar mig att fanéren som sitter på nästan alla IKEA-möbler inte är så stryktålig, och inte heller går att renovera på ett snyggt sätt. Det går inte bara att slipa ner och måla om liksom. Men jag har en favoritmöbel som jag vill ha kvar tills jag dör – och det är en köksbänk från serien NORDEN. Den har inget fanér-lager utanpå utan känns riktigt gedigen. Min fina köksbänk kan du se i hemma hos reportaget: Huset på höjden.

Ända fram tills förra veckan, har jag alltid haft minst tio mil till närmsta IKEA-varuhus. Det har inte varit så att man bara tar en sväng dit när man känner för det, det är ju både tidsödande och kostar bensin. Ett besök på IKEA har varit mer som en utflykt som kräver lite planering, så för mig är det nästan surrealistiskt att ha så nära till köttbullarna, insexnycklarna och billybokhyllorna. Att plötsligt kunna nå ett IKEA på tio minuter är lyx!

Nu i veckan gjorde jag mitt första besök på IKEA Uddevalla. Det var första gången vi hade med oss vår tremånaders bebis ute i en stor affär, och jag undrade lite hur det skulle gå. Jag kan konstatera att IKEA är förmodligen ett av de bättre ställena att ha med sig små barn. Det fanns många toaletter som var så stora att man hade kunnat ha med sig tre, fyra barnvagnar och luftigt kring borden i restaurangen så att vagnen fick plats.

Jag kunde se lite skillnader mot IKEA Bäckebol, till exempel verkade trädgårdsavdelningen större med fler växter för både inomhus- och utomhusbruk. Dessutom fanns en egen avdelning för paket – och presentinslagning, något som är placerat i ett undanskymt hörn vid kassorna på varuhuset i Bäckebol. Synd på så fina grejer!

5_17_2013 9_57_36 PM_jpg

Inspirerande på avdelningen för trädgård och uteliv.

5_17_2013 9_59_00 PM_jpg

Jag älskar att förpacka presenter och julklappar, så detta var verkligen en avdelning för mig!

5_17_2013 10_00_54 PM_jpg

Restaurangen på IKEA i Uddevalla kändes luftig och hade olika avdelningar med olika slags sittplatser. För den som ville vila från shoppingen en stund fanns bord med böcker att läsa, med temat inredning förstås. På tygavdelningen fanns en rolig ljusinstallation på golvet, fiskar som simmade kring en skattkista. Om man gick i vattnet, så simmade fiskarna därifrån. Roligt även när man är vuxen!

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s