Hem & Trädgård

Vårbruk i trädgården

Äntligen har jag kommit igång med vårbruket vilket är  ungefär två veckor försenat i år, men det brukar inte ha någon betydelse för slutresultatet. Jag började med att sätta potatisen eftersom jag vill att den skall vara färdig tidigt. I år satte jag två sorters potatis som jag provat tidigare, med bra resultat. En tidig sort som heter Hankkijan Timo och en senare som heter Blue Belle.

Min kål som jag förodlat har inte kommit särskilt bra och jag valde därför att direktså både vitkål och broccoli i landet. Jag brukar alltid förodla men det kan vara bra att prova något nytt. Sallat har jag i kruka på altanen för att kunna skörda nu i maj. Den har kort säsong och jag har sått en omgång till i landet för att använda längre fram i sommar. Dill kan vara lite svår att få att trivas, ett tips som jag läst om är att så den lite här och där blandat med de andra grönsakerna.

077

 

Lök använder jag inte så mycket av men det är bra att ha hemma för ibland är det en nödvändig krydda. Jag har fått en påbörjad påse rödlök som jag ska prova att sätta, för att se om det fungerar istället för vanlig gul lök. Jag brukar alltid odla ett par rader med sommarmorötter för att de är så underbart goda att mumsa på när de är alldeles färska. Morötter och lök är bra att odla ihop, de vanliga skadeinsekterna som angriper dem gillar inte den andre. Morotsflugan som är ett gissel för morotsodlare gillar inte lök och lökflugan som gärna ger sig på dina lökar skyr morotens doft.

DSC_0017

 

Jag har på prov anlagt permanenta såbäddar, det är för att man aldrig ska trampa där man odlar. När man sätter ner foten i den luckra jorden som är gödslad och grävd för odlingen så förstör man strukturen på jorden och försvårar avsevärt för växterna att ta upp vatten och näring ur jorden. Jag gödslar och gräver upp ogräs med en grep för att störa så lite som möjligt. Det finns vissa som tycker att man inte ska gräva alls utan bara luckra det översta, andra påstår att man dubblar sin skörd om man djupgräver till två spad/greptag. Jag lägger mig på den gyllene medelvägen och gräver ungefär ett greptag djupt. Ett problem med permanenta bäddar är att det växer ogräs i gångarna, jag lämnar det till längre fram på sommaren och då repar jag bara av det och lägger det i gången. Man kan om man har tillgång till något täckmaterial, täcka med halm, hö eller flis, för att hålla ogräset i schack.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild 1: Magdalena Jorkvist

Bild 2: Liza Kettil

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s