Mode

Studentdagen

Studentdagen är en högtidsdag som markerar slutet på tre års gymnasiestudier. Fram till 1968 var det dessutom en dag som innebar mycket nervositet eftersom det då var studentexamen. Då väntade släktingar och vänner nervöst på om deras ungdom skulle få springa ut med den vita mössan eller om hen fick slinka ut bakvägen på grund av att man misslyckats med proven. Idag springer studenterna fortfarande ut, men idag omfattar det alla.

glad

Vad gäller studenttraditioner så finns det väldigt lite skrivet om deras ursprung. Det verkar vara svårt att härleda varifrån de olika traditionerna kommer och hur länge de har brukats. Vad gäller studentmössans historia så börjar den 1845 i samband med att Uppsala studenter skulle åka till Köpenhamn för ett möte och ville ha något som markerade vilka de var. De svenska studentmössorna var ursprungligen avsedda för studenterna vid universiteten i Lund och Uppsala. I början av 1900-talet hade de börjat användas även vid högskolorna i Stockholm och Göteborg. Studentmössan togs på i samband med studentexamen och användes sedan under studietiden vid högskola eller universitet. Efter studentexamens avskaffande 1968 tappade studentmössan i popularitet, men återkommer under 1980-talet då allt fler går på gymnasiet. Idag är studentmössan mest förknippad med just gymnasieskolans avslut.

För de manliga studenterna påbjuds kostym på studentdagen och för kvinnliga studenter vit klänning. Även här är det svårt att följa traditionen bakåt även om det finns spekultationer kring att vitt är en färg som här sommaren till och att traditionen fått sin början där.

Så vad tänka på inför köpet av studentkläder 2013?

För den som tänker sig en kostym, fundera över vilken typ av kostym du önskar dig. En kostym är användbar under många år framöver och därför kan det vara klokt att tänka kvalitet. Välj gärna ett klassiskt utförande och variera hellre skjorta, slips och skor efter modets växlingar. En kostym är en investering och det kan vara klokt att tänka på priset per tillfälle. Ju fler gånger du använder din kostym desto lägre blir dess pris per tillfälle. Genom att välja en klassisk modell är chansen stor att kostymen är gångbar under fler år. Kanske viktigast att tänka på är att välja skor. Här går det absolut att vara lite mer vågad och kombinera den klassiska kostymen med moderna skor, kanske till och med ett par sneakers. Viktigast är dock att skorna är bekväma eftersom studentdagen är en lång dag.

För de kvinnliga studenterna är också skorna av yttersta vikt. För den som väljer höga klackar är det viktigt att börja träna på att gå i dem i tid. Att tänka på skorna som en del av en helhet är viktigt eftersom fel skor kan sänka hela outfitens intryck. Många väljer att kombinera vita skor med vita kläder, men det är inte något måste. Det viktigaste är att hitta skor som man själv känner sig nöjd med.

Klänning eller inte klänning? Även här är det viktigast att välja kläder som man själv känner sig nöjd med. Något som kan vara bra att tänka på är att en vit klänning lätt blir smutsig. Det är en lång dag som börjar tidigt med champangefrukost och fortsätter långt in på småtimmarna. Det kan alltså vara klokt att inte lägga allt för mycket pengar på sin klänning. Sen måste den inte heller vara vit! Risken med en vit klänning är att den används en enda gång och sedan bara blir hängande i garderoben som ett minne.

an

Anna har en mönstrad klänning med skor som matchar blommorna på klänningen. Det är en klänning som passar på studentdagen men som också är användbar som sommarklänning i övrigt.

al

Alexandra har en vit klänning från 1960-talet tillsammans med vita skor. För att skapa kontrast har hon ett svart halsband.

tuff

Den som är riktigt vågad väljer en svart klänning på studenten. Det är inte vanligt, men vem vill vara vanlig? Alexandras klädsel är både söt och tuff. En sockersöt klänning klänning från 1960 kombineras med en tuff svart jacka.

Läs gärna:

Tips till studentmottagningen

Vad är väl en bal på slottet?

Sjung om studentens lyckliga dag

Stort tack till EMA skor för lån av skor till studentfotograferingen. De duktiga fotomodellerna är Alexandra Jorkvist och Anna Norrgran.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s