Familj & Hälsa

Vad vet du om gröna preventivmedel?

Idag har vi goda möjligheter att begränsa vårt barnafödande, och vi ser det som naturligt att kunna välja bort att bli gravida. Trots det upplever de flesta av oss att det är lite knöligt att välja preventivmedel. Alla metoder för med sig nackdelar – som störande tekniska moment eller biverkningar. Att dessutom föra in en miljöaspekt i sammanhanget borde göra det ännu svårare. Eller blir det enklare?

 Fiskar påverkas av vårt skyddade sex eftersom vi kissar ut kvinnligt könshormon och spolar ut det i avloppet. Syntetiskt östrogen bryts inte ned i reningsverken, vilket medför att hormonet hamnar i sjöar och vattendrag. Där störs fiskars fortplantning genom att hanarnas könsdelar blir missbildade. Detta i sig påverkar resten av ekosystemet. Både syntetiskt östrogen och progesteron finns i p-piller, p-ring och p-plåster. Använda p-ringar och p-plåster innehåller stora restmängder av hormoner som kan påverka fisk även om de späds ut med många miljoner liter vatten. Därför är det mycket viktigt att lämna in överblivna piller och använda ringar och plåster till apotek för destruering. Sedan några år tillbaka finns även p-piller med naturligt östrogen på marknaden, vilket bryts ned lättare i reningsverk. Minipiller, p-spruta, p-stav och hormonspiral innehåller endast syntetiskt progesteron. Gällande progesteronet är man inte lika säker på om det påverkar miljön negativt. Vissa forskare menar att det har ingen eller mycket liten påverkan, medan andra anser att det finns för lite studier på området för att veta säkert.

DSC_0165

I Sverige använder två miljoner kvinnor hormonpreparat regelbundet. Hur påverkar det våra ekosystem?

Hormonfria metoder

Kondomer är ju som bekant en engångsartikel och det blir därför en hel del material som slängs i soporna. Kondomer finns att köpa i de flesta mataffärer och på apotek. För den som föredrar diskretion finns det såklart att köpa på nätet. Fair Squared rättvisemärkta och koldioxidneutrala kondomer finns att beställa på kondomkungen. 

Pessar kan provas ut hos barnmorska eller gynekolog och används tillsammans med spermiedödande medel. I vissa landsting är de kostnadsfria, annars kan de beställas på MIRaCON eller FemCap.

En kopparspiral sätts in i livmodern på mödravårdscentral eller ungdomsmottagning. En seglivad myt är att kvinnor som inte varit gravida inte kan ha spiral, men detta är inget hinder. Samma spiral kan användas i flera år och därför innebär metoden minimalt med industriell tillverkning, transport och avfallshantering.

En p-dator är en monitor som man läser av vid ungefär samma tid varje dag. Den fastställer fertila dagar genom att antingen mäta kroppstemperaturen eller hormonnivåerna i kvinnans urin och talar om vilka dagar det finns risk för att bli gravid och när det är fritt fram. Pearly är en p-dator som fungerar genom temperaturmätning, Persona läser av urinen. För att datorn skall kunna mäta urinen använder man engångsstickor. Det blir en del avfall precis som vid kondomanvändande, men man kan ju ställa det i relation till alla andra plastförpackningar vi förbrukar. P-datorn är inte så vanlig i Sverige men är stor i andra länder. Personer som tillhör en religion som inte tillåter preventivmedel, använder ibland p-datorn för att begränsa antalet barn. Man skulle kunna säga att p-datorn är en förfinad version av att tillämpa ”säkra perioder” för att undvika ägglossning.

Läs gärna:
Barnens giftiga vardag
Klädval – Är naturligt lika med miljövänligt?

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s