Hem & Trädgård

Samodling

För att få sina grönsaker att trivas krävs lite olika saker. De behöver ha en lucker och näringsrik jord, lagom med sol och vatten, bli rensade runt och skyddade från skadedjur. För att få en ultimat skörd så behöver man också så/plantera dem med växter de trivs ihop med. Som jag skrivit tidigare är detta en hel vetenskap, jag ska försöka förmedla några viktiga grunder. Förra veckan skrev jag om att lök och morötter trivs ihop. Riktigt bra är att  deras respektive vanligaste skadedjur skyr den andre. Morötter trivs även ihop med, ärter, sallat, tomat, rädisa, rotpersilja och salvia men gillar inte dill. Löken kan du även sätta ihop med sallat, tomat, kål och jordgubbar men inte med ärtor eller bönor. Ett bra tips är att på hösten sätta vitlöksklyftorna i mellan jordgubbsraderna. Detta gynnar både vitlöken och jordgubbarna.

Ärtor trivs ihop med, morot, kålrot, rädisa, gurka, bönor, majs och mynta men inte alls med lök eller potatis. Tomat och potatis kan inte heller odlas tillsammans. Potatis får ofta potatisbladmögel och riskerar då att föra över detta till tomaterna. Bönor tycker däremot om potatis men inte lök. Bönorna trivs även med, kål, gurka, majs och kyndel. För att öka bönornas motstånd mot mögel och bladlöss ska man inte röra dem när de är blöta av regn eller dagg.

Kålväxter är lämpligt att plantera ihop med, doftande kryddor, lök, selleri, bondbönor, ringblommor och tagetes. Kål blir lätt angripet av olika sorters skadeinsekter, men att plantera fångstgrödor i mellan plantorna kan skydda till viss del. Fångstgröda är en växt som också är lockande för den skadeinsekten som vill angripa, i detta fallet kålen. För att hjälpa kålen på traven kan tidig sådd av majrova, salladskål eller rädisor locka till sig många av insekterna. Att täcka marken runt kålen med doftande örter är ett annat tips. Jag föredrar att täcka med kålnät, tyvärr är detta utmärkta skydd för kålen svårt att få tag på. Fiberduk fungerar men är inte lika hållbar och kålen gillar inte det varma och fuktiga klimat som blir under.

Rödbetor kan med fördel planteras ihop med, buskbönor, lök, kål, sallat och rädisor men gillar inte störbönor och senap. Gurkfamiljen som innefattar gurka, squash och pumpa, gillar att stå ihop med, majs, ärter, buskbönor och solros men bör undvika potatis kryddor och rädisa. Sallat trivs med, morötter, rädisor, jordgubbar, gurka eller lök men undvik fänkål och vinruta.

P1010830

 

Gemensamt för alla dessa grönsaker är att vattning med nässelvatten ger en utmärkt källa till näring och de flesta skadedjur ogillar det. 

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s