Resor

Resa med liten budget

Att resa är det många som drömmer om men ofta förblir planerna just drömmar. Det kan finnas flera skäl till att man inte förverkligar sin dröm, men oftast är det ekonomin som är det avgörande. Fast det behöver inte vara dyrt att resa om man är beredd att lägga lite tid på planering och jämförande. Att resa billigt handlar mycket om just planering. Vill man göra det enkelt för sig kan man kontakta en resebyrå och få resa, boende, mat och aktiviteter ordnade av dem. Men då får man också vara beredd på att deras tjänster kostar. Samtidigt är det en trygghet i att låta någon ordna allt. Att planera och boka själv är dock ett bra alternativ särskilt om man vill sänka kostnaderna för att resa.

IMAG1998

När och var?

Det första steget är att klura ut vart i världen man vill resa. Handlar drömmen om en solsemester eller vill man kanske hellre känna lite storstadspuls? För den som vill ha solsemester finns det många alternativ till charter. Många av lågprisflygbolagen flyger till olika platser runt medelhavet från april till oktober. Bokar man innan och efter säsongen alltså april-maj och september-oktober så finns det ofta gott om biljetter. Då är det också möjligt att hitta prisvärt boende. För den som kan tänka sig att bo på vandrarhem finns möjlighet till boende för någon hundralapp per natt. Att bo i egen lägenhet med självhushållning är också ett prisvärt alternativ. När det inte är högsäsong är det ofta billigt även att bo på hotell. Städerna är inte lika säsongsberoende som platser i värmen. Sen finns det givetvis även en säsong även för dem. Att åka till en stad som London är dock något som kan göras året om och man kan förvänta sig ett bra utbud av aktiviteter.

korfu

Planering

När man bestämt vart man vill åka då börjar själva jobbet. Det är bra att sätta upp en budget för hur mycket resan får lov att kosta. Om du reser tillsammans med någon är det viktigt att tillsammans diskutera vilka förväntningar ni har på resan. Vad känns viktigt och vad känns mindre viktigt? Det lönar sig att jämföra alla priser innan man tar några beslut. Ibland kan både biljetter och boende skilja i pris från en vecka till en annan. Är det möjligt att vara flexibel om när man skall resa så ökar det möjligheterna till att kunna sänka kostnaderna. När man skall hitta hotell är det bra att använda en bokningssida. Jag har själv goda erfarenheter av BookingPå Booking finns många hotell att välja mellan och bra underlag för att jämföra. Alla hotell får ett betyg baserat på kundrecensioner och dessa är bra att använda som vägledning. Ett hotell som har ett långt betyg är nog ett hotell som skall undvikas eftersom det indikerar att de som varit gäster inte har varit nöjda. Det är också klokt att ta sig tiden att läsa de recensioner som gjorts. Vad är andra nöjda respektive missnöjda med? Om priset och läget är det rätta kan man kanske tänka sig att stå ut med saker som knöliga madrasser eller en tråkig frukost.

berlin

Något som är viktigt att tänka på om man bokar en resa med ett lågprisflyg är att kolla vart flygplatsen ligger i förhållande till platsen du har tänkt besöka. Även om flygplatsen kallas för en stads namn är det inte säkert att det är där den verkligen ligger. Ett exempel på detta är flygplatsen Oslo Rygge som ligger en timme söder om Oslo. Kontrollera alltså vart flygplatsen ligger och vad det kostar att ta sig från flygplatsen och dit du vill. Även de små flygplatserna har möjlighet till transfer. Reser du mycket tidigt eller sent på dygnet kan det dock vara ett bra alternativ med taxi.

edinburgh

På plats

En semester kan egentligen bli precis hur dyr som helst. Väl på plats är det mycket att se och det är lätt hänt att man unnar sig mer än vad som från början var tänkt. Genom att planera innan kan man dock undvika många fällor. Många städer har turistbussar som man kan åka runt i staden med. Det är ett utmärkt men också dyrt sätt att se en stad. Att våga sig ut i kollektivtrafiken blir betydligt billigare och då kan man dessutom själv styra vart man skall åka. Känns det lite osäkert att ge sig ut i kollektivtrafiken kan det vara klokt att utgå från en större station där det finns personal att fråga. Många städer har dessutom prisvärda endags- eller flerdagsbiljetter att köpa.

När man vet vart resans målpunkt är det alltid klokt att googla platsen. Att skriva en enkel fras som Att göra i Dublin, Sevärt i Berlin eller liknande brukar ge goda resultat. Många gånger hittar man informativa bloggar och genom dem platser att besöka som man annars inte hade hittat.

dublin

Många museum har fri entré alternativt låg entréavgift. Här kan det finnas riktiga pärlor som man riskerat att missa om man inte själv planerat sin resa. Söker du naturupplevelser så är även det ett prisvärt nöje. Genom att utnyttja kollektivtrafiken kan man enkelt ta sig ut utanför staden och ge sig ut på äventyr. Kanske finns det utanför staden en vacker landsbygd eller strandpromenad som bara väntar på att upptäckas.

Mat är alltid viktigt och så även när man är på resa. Här kan det vara klokt att göra upp en matbudget och göra lite efterforskningar innan. Genom att ta sig bort från turiststråken blir prislappen oftast lägre. Känner du någon som varit på den plats du tänkt besöka så passa på att be om tips på vart man skall äta. Utomlands finns även en annan take-away-kultur än här i Sverige. Många gånger kan man köpa bra och prisvärd mat på snabbköpet som sedan kan avnjutas i en trevlig park eller i lugn och ro på hotellrummet.

brighton

Det viktigaste när en resa skall planeras är att du känner dig nöjd. Genom att våga ta kontrollen över planeringen kan din resa bli precis vad du önskar och bara fantasin och ekonomin sätter gränserna!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Resor

Märkt som:, , ,

3 svar »

  1. Blir lättare att uppleva landet på ett äkta vis med liten budget! Jag åkte jorden runt
    1999- 2000. Var borta i 5 månader och gjorde av med totalt 50.000:-! Biljetten inkluderad som kostade 16.000…
    Kommer aldrig att glömma den resan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s