Kultur

Ska jag sätta på kaffet?

I Frankrike är vinflaskan med vid lunchbordet. England har sitt afternoon tea.  I Sverige fikar vi – gärna flera gånger om dagen! På jobbet, hemma, med nya bekantskaper och gamla goda vänner. Vi dricker näst mest kaffe i världen, bara Finländarna är mer kaffetörstiga.

När vi fikar är kaffe den allra vanligaste drycken, men det  kan också vara te eller söt dryck som läsk eller saft. Till detta äter man vanligen kaffebröd eller kakor. En fika kan vara en anledning att pausa. Man gör helt enkelt ett uppehåll med det man håller på med för att fika. Då brukar fikandet oftast vara snabbt överstökat, när kaffet är urdrucket är det dags att återgå till arbetet. På många arbetsplatser har man en kaffepaus på både förmiddagen och eftermiddagen. Många menar att fikapauserna är det viktigaste på hela arbetsdagen då kollegorna får en chans att stämma av med varandra, och kanske desto viktigare – lära känna varandra och öka sammanhållningen.

Ska jag sätta på kaffet?

Att dricka kaffe ihop kan man också göra under möten, eller under ett avbrott mitt i. Kanske är den där kaffekoppen lite av en fredspipa? Känt är ju också att människor inte kan hålla koncentrationen uppe under allt för lång tid i sträck. Tiden det tar för att besöka toaletten och hinna dricka en kopp är väl investerad tid för att låta hjärnan pausa.

En fika har en stor social funktion: man har till exempel en ursäkt att bjuda in de nya grannarna. Fikan har många fördelar gentemot exempelvis en middag, det är enkelt, behöver inte ta så lång tid, är prestigelöst och kräver nästan inga förberedelser. Många dricker kaffe dagligen oavsett om man har besök eller inte så kaffet finns alltid hemma. Man behöver inte ha så stora krav på kaffedoppet – det är lätt att ha lite köpta småkakor i skåpet eller något hembakt i frysen.

Ska jag sätta på kaffet?

Kaffe är en av våra vanligaste basvaror. Genom att välja ekologiskt och rättvisemärkt kaffe värnar vi om våra medmänniskor. Eftersom vi konsumerar så mycket av det, gör det verkligen skillnad. Mer om kaffe kan du läsa om på naturskyddsföreningen.

En baksida med fikakulturen, är att den medför ett intag av ganska många onödiga kalorier. Det kan ju faktiskt bli läge för fika flera gånger om dagen. Alternativ till den klassiska kanelbullen eller kakan finns: fruktsallad, bär, eller en ruta mörk choklad. Choklad gifter sig utmärkt med kaffe och är lätt att ha hemma. Av en enda mörk chokladbit stillar man behovet av något gott till kaffet.  Eller varför inte hålla sig till enbart kaffe och praktisera uttrycket ”ta en kopp fika”?

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s