Resor

Cannes

I en liten stad på den franska rivieran finner man Cannes som säkert de flesta har hört talas om någon gång då världens filmelit samlas där en gång om året för filmfestival. Själv har jag alltid drömt om den franska rivieran men aldrig ens tänkt tanken på Cannes om det inte varit för en vän som är en frankofil personifierad.  Att åka från ett ganska grått och färglöst Dublin  och komma till Nice som man lämpligast flyger till var som  att komma till ett drömland. Med ens när vi klev av planet möttes vi  av varma snälla vindar från havet som man blickar ut mot från flygplatsen. I ryggen har man de högt liggande bergen , snöklädda och kontrasterna är totala nästan så där som när det regnar när solen skiner.  Redan på flygplatsen märker man att saker och ting inte riktigt är som man är van vid, diskarna för biluthyrning finns inte utan istället erbjuds man helikopterturer till Monte Carlo och Cannes.

2013-04-13 17.36.30

En halvtimmes bussresa senare och man är i Cannes som med sina kringelikrokgränder ter sig som en ganska sömnig småstad så där på försäsongen av årets turistinvasion. Det är en idyllisk stad med sina franska sirliga balkonger och fönsterluckor och underligt nog fick jag  en känsla av Sverige. Jag hade aldrig tidigare varit i Frankrike men insåg först då hur mycket av den franska byggkulturen som går igen i den svenska.

Husen ligger som gräddiga pastellsorbeter i mangogult, grönt och blått i större delen av staden. Utmed gatorna trängs uteserveringarna som hur smala än trottoarerna är har ett par bord ståendes. Cannes är en lite underlig blandning av det rika och den där romantiserade bilden av Frankrike men de möts fint på mitten. Utmed kajkanterna ligger lyxyachterna sida vida, den ena större och dyrare än den andra. Ett stenkast där ifrån hittar man världens dyraste lyxmärken där vi vanliga, dödliga endast har råd att fönstershoppa och knappt det.

2013-04-13 16.46.38

Kanske är jag en född skeptiker men jag  var lite avigt inställd till Cannes, då jag endast tänkte på just den där lyxen. Men tar man sig bortanför dyraste stråken hittar man vanliga klädaffärer och pittoreska Gamla Stan där man med ens förflyttas från alla högglansiga märkesfönster till vanliga små söta, affärer som säljer allt från espadrillos till vad hjärtat önskar att hitta.

2013-04-14 16.37.07

Restaurangerna är små och prisvärda och man kan få både två och tre-rätters till en hyfsad penning. Menyer står på både engelska och franska men personalen där och i de flesta serviceyrkena talar ytterst lite engelska så det kan vara bra att damma av skolfranskans artighetsfraser. Men de får ett stort plus i kanten för sina konstanta vänlighet och för att de är så måna om att  man ska trivas. Jag läste franska i fyra år och kan fråga vad klockan är men skulle någon svara skulle jag inte förstå svaret. Jag lyckades fint med att skicka alternativt skrämma bort städpersonalen på hotellet i en blandning av franska och vad jag tror kan ha varit spanska för de kom inte tillbaka för att städa på resten av resan.

2013-04-14 22.32.38

En mini-semester på fyra dagar gick snabbt förbi och sanden för alldeles för varm att borra ned tårna i på stranden för att det egentligen skulle känns okej att ta farväl. Fast det var ändå den perfekta resan för då det kändes lite dystert att lämna betyder det att det finns mer att se. Mitt första dopp (med tårna) i medelhavet och jag är nog lite kär i Cannes och dess färgglada fasader. Kaffekopparnas lilla storlek till trots är Cannes en plats jag kommer att besöka många gånger. Vill du komma bort ett litet tag är det den perfekta resan då man kan strosa på stranden för att fem minuter strosa bland butiker istället. Reser man enbart för en gnutta sol eller om man tröttna på stranden finns för den  kulturellt intresserade mycket att hämta. Däremot ska man om man har vissa ekonomiska begränsningar tänka på att åka då det är lågsäsong.

Text: Rebecka Kettil

Bild: Rebecka Kettil

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s