Livsstil

Presenter, tidschema och städning i kalastider

I maj och juni kan det kännas som om kalasen aldrig tar slut. Det är konfirmationer, dop, student, bröllop, födelsedagar och midsommarfirande. Ibland flera tillställningar samma vecka och kanske till och med på samma dag. Det kan förstås kännas stressigt att ha många dagar uppbokade, men det är ju egentligen något att vara glad över – att få vara med och dela andra människors stora händelser. Passa alltså på att ta vara på kalasens syfte: att umgås med släkt och vänner man inte träffat på länge. Kanske får man också nya bekantskaper, eller upptäcker att några av gästerna redan känner varandra från andra sammanhang.

Kalastider

Man kan undra varför det är så mycket festligheter just under vårsommaren? Antagligen har det något att göra med ljuset och värmen, att allt föds på nytt.

Välja present
Att gå på kalas innebär ju ofta att man har med sig en present. Om man inte vet något speciellt som personen önskar sig är det extra svårt. Till en ungdom är en slant eller presentkort ofta välkommet, eller saker till ett framtida hushåll. Brudpar är ofta lite enklare då många gör elektroniska önskelistor. Den som fyller jämnt och redan har ett hem i full mundering kan vara allra svårast att hitta något till. Kanske kan ni gå ihop flera stycken och ge något lite större som personen önskar sig eller behöver. I december skrev Livåleva om julklappar, med tips som är lika gångbara denna tiden på året.

Slå in paketen med sånt du redan har hemma
Hur presenten är förpackad kan vara halva nöjet. Vår duktiga skribent Annie Axelsson har skrivit om eco wrapping – alltså hur man kan återvinna material för att packa in fina paket. Det vanliga vita kuvertet kan ibland kännas lite tråkigt när man skall ge bort pengar eller presentkort. Också för presenter av det mindre slaget har Annie en lösning.

Är du den som står för kalaset?
För den som är självaste kalasvärden kan det kännas hektiskt dagarna innan. Det är mycket som skall ordnas med även för ett mindre kalas. Det skall ju både ätas och trivas. Något som vi lägger väldigt mycket tid på innan vi har kalas är städningen. Men man måste ju verkligen inte storstäda hela hemmet in i minsta detalj innan man skall ha gäster! I en av våra tidigare artiklar har vi skrivit om hur man kan snabbstäda. Det viktigaste är ju inte att festmaten platsar i michelinguiden eller att hemmet skiner. Det viktigaste är att alla på kalaset ger av sin tid till varandra!

Kalastider

Kalaskomponenter: dukning, gäster, mat och finkläder!

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s