Mode

Fixa retrostilen!

Retro är helt rätt idag och det ur flera perspektiv. Många gillar helt enkelt den lite tjusiga och damiga stilen som fanns på 1950-talet eller kanske ännu tidigare. För många är det dock inte bara en fråga om kläder utan en fråga om livsstil där även hemmet inreds i retrostil. Andra tilltalas av miljöperspektivet i att handla second hand istället för att handla nytt. För en del är det viktigt att kläderna och accessoarerna är autentiska medan andra tycker att det räcker att de ser ut att vara retro. Oavsett vilket så är intresset för tyllunderkjolar, pin curls och pumps stort idag. Vi har tidigare skrivit om boken Vintageparty där det finns massor av bra tips inte bara till festen utan också till hår, smink och kläder. Där finns till exempel beskrivning på hur man syr en egen 50-tals kjol.

retro1

Idag finns ett bra utbud av skor som passar även till en retroklädsel

Så vad gäller? Måste man bli en autentisk 50-tals böna eller räcker det att ha ett par skor som kommer från den tiden? Här handlar det egentligen bara om eget tycke och smak. Om man vill kan man satsa på en autentisk vintagegarderob men bör då vara medveten om att en sådan kan ta flera år att bygga upp. Det vill säga om man inte råkar vara väldigt rik, då blir det lite enklare. Fast en del av charmen med att bygga upp en vintagegarderob är att det tar tid och att fynden inte alltid är enkla att hitta. En bra början för att hitta inspiration kan vara att börja läsa bloggar på temat. Karolines Vintage är en blogg där bloggerskan Karoline ofta visar upp sina tjusiga vintageoutfits. Hon har även alltid tjusiga håruppsättningar så där finns mycket inspiration att hämta. Fast man måste ju inte gå hela vägen bara för att man gillar retrostilen och det måste inte heller vara gammalt.

retro2

Detaljerna gör helheten. Kombinera din vintageklänning med de rätta skorna, halsbandet och väskan.

För den som gillar jakten efter det riktiga vintagefyndet så handlar det om att ge sig ut på loppisar. Idag är intresset för vintage stort vilket innebär att det blir allt svårare att göra fynd. En klänning som för tjugo år sedan hade sålts för någon tia kan således idag kosta flera hundra. Fördelen med att ge sig ut på loppisar året om är att till slut kommer man att göra riktiga fynd och helst till rätt storlek. I de små städernas loppisar är det lättare att fynda än i de som ligger i storstadsområdena. Det kan alltså löna sig att ibland ge sig ut på en loppisresa. Lyckas man inte fynda så har man ju i alla fall sett något nytt. Kolla second hand butiker när du är ute och reser. Beroende på vart du reser så kan du göra riktiga fynd. Dublin är en stad med många söta små vintagebutiker och där går det att fynda även i de butikerna.

retro3

Tre av klänningarna är äkta gamla och en är tillverkad i år. Ser du vilken?

För den som inte orkar eller inte har tid att leta efter den rätta klänningen i den rätta storleken till det rätta priset så finns det hjälp att få. Det finns butiker på nätet som säljer just vintagekläder och även saker. Vintage from Paris har ett stort utbud av kläder från just Paris. De har både en nätbutik och en fysisk butik i Malmö. En annan butik som finns  på nätet och som har en fysisk butik i Stockholm är Vintagefabriken som drivs av författarna till Vintageparty. Fast man behöver inte åka till en storstad för att hitta en välsorterad vintagebutik. I Uddevalla finns den charmiga butiken Söders Nostalgi. För den som vill ha chansen att göra ett riktigt fynd så rekomenderar vi en tur till Hedekas och loppisen Min Butik. Efter sommaren flyttar Min Butik till nya lokaler och fram tills dess har Margareta halva priset på alla kläder. Flera av klänningarna i artikeln har vi lånat från just Min Butik i Hedekas.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil och Anna Norrgran

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s