Hem & Trädgård

Ogräs

Sommaren är äntligen här och med det tar trädgårdssäsongen ordentlig fart. I juni gäller det att ligga i med att rensa ogräs. Fröplantorna är små och ogräset växer i en väldig fart. På ogräset är tillväxten som störst på försommaren vilket innebär att det man rensar före midsommar har man gott av hela sommaren.

Ogräs kan delas upp i två grupper fröogräs och rotogräs, som namnen antyder sprider sig fröogräset i huvudsak med frön och är ettårigt, rotogräset är flerårigt och har rejäla rötter.Det är viktigt att rensa bort det mesta rotogräset innan man sår eller planterar något. Till gruppen rotogräs räknas: kvickrot, maskrosor, kirskål, skräppor, brännässlor och tistlar. Var noga med att alla rotdelar blir uppgrävda, minsta lilla bit som är kvar i jorden kan börja växa igen. Lägg dem inte i komposten och om du lägger dem på jorden så se till att de torkar ordentligt. Ett ordentligt regn kan räcka för att de rensade ogräset skall börja växa igen.

Ogräs

Fröogräset kan man aldrig klara sig ifrån helt, de växterna som sprider sig på detta sättet gör det väldigt effektivt så fröna hamnar överallt. Till fröogräs räknas: våtarv, ”lusegräs” (som egentligen heter åkersprägel), svinmålla, lomme, skatnäva och många fler. Läs gärna Ogräs på åker och i trädgård av Bengt Weidow om du vill förkovra dig ytterligare. Det spelar ingen roll vad de heter utan det gäller att kunna skilja dem från det som ska växa i trädgården. I boken om ogräs finns fina bilder på våra vanligaste ogräs.

3

Man kan bekämpa sitt ogräs på olika sätt. Rotogräset bör grävas upp för att få med rötterna, fröogräset kan man plocka för hand eller skyffla med en ogrässkyffel. För att hejda ogräsets framfart kan man täcka jorden med något. Det går nästan bra med det man har tillhands. Täcker man med gräsklipp, hö eller halm så tillför man näring och mullämnen samtidigt som ogräset hejdas, det går efter ett tag åt stora mängder för att microlivet i jorden kommer igång och nedbrytarna jobbar på högvarv. Runt buskar är det vanligt att täcka med täckbark. Svart plast är inte vacker men det fyller sitt syfte att hejda ogräset. Plasten kan vara ett bra alternativ om man har ett område med mycket svårhejdat ogräs som kirskål. Då kan man täcka hela området med svart plast i två helst tre växtsäsonger.

Bästa rådet jag kan ge i kampen mot ogräset är att kolla sina odlingar ofta och plocka lite ogräs varje dag.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild 1: Liza Kettil

Bild 2: Magdalena Jorkvist

 

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s