Livsstil

Dagbok i bilder

Att skriva dagbok var kanske vanligare förr än det är idag. Däremot har vi nu som då behov av att kunna titta tillbaka och minnas. Det kan handla om sådant som skedde för länge sedan eller kanske alldeles nyss. Många gånger tror vi att minnet är med oss, men ganska snart upptäcker man att det är mycket som man faktiskt inte minns ens när man befinner sig mitt i livet.

Att skriva dagbok är ett bra sätt att minnas men det kan vara svårt att ta sig tiden att sätta sig och skriva. Idag har många av oss avancerade mobiler och kamera i mobilen är en regel snarare än undantag. I vår vardag har vi nästan ständig möjlighet att dokumentera det som intresserar oss med hjälp av mobilkameran. Bildbanken blir sedan till en slags dagbok där man enkelt kan se när en bild är tagen.

En bild säger ju mer än tusen ord sägs det. Visst är det så när man sitter med en bild framför sig att det väcker mer känslor än vad det skrivna ordet gör. Genom bilden förmedlas kroppshållning, blickar, kläder, väder, tid på dygnet och liknande. Sådant kan vara svårt att fånga i en dagboksanteckning. Genom bilden blir det nästan möjligt att förflytta sig i tid och rum och vara tillbaka där och då bilden togs. För den som fotograferar mycket kan det bli en oändlig mängd bilder att hantera. Det kan vara svårt att hitta de särskilda bilderna när de är samlade med tusentals andra bilder. En viktig fråga att tänka på inför framtiden är hur du skall bevara dina bilder och vilken information som skall knytas till dem. Även om man själv vet omständigheterna kring en bild och vilka människor som är med så är det inte självklart att dina anhöriga vet detta.

Även för den egna användningen kan det vara klokt att titta igenom sina bilder och sortera dem. Kanske kan det vara en idé att vara lite gammaldags och framkalla de bilder du tycker särskilt mycket om. Eller om du har en skrivare, skaffa fotopapper och skriv ut dem själv. Använd sedan dina bilder till att göra årsböcker som kan fungera som en bilddagbok. Datum, plats och vilka som är med på bilden är viktig information men så mycket mer är inte nödvändigt. Vill man ha ett trevligt projekt för regniga sommardagar kan man samla familjen att klippa och klistra och göra årsböckerna tillsammans. Det finns också många sidor på nätet där man kan ladda upp sina bilder och redigera en fotobok som sedan kommer på posten. Kostnaden blir givetvis högre men resultatet riktigt fint. Den stora fördelen är också att då kan man beställa flera likadana böcker om fler i familjen vill ha en egen årsbok.

juni

Samma dag men olika år. Alltid intressant att ställa frågan vad gjorde jag den här dagen fast 2007, 2005 eller kanske 2009?

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

 

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s