Familj & Hälsa

Dop och namngiving – barnets första kalas

Ett barn som kommer till världen är bland de största händelserna i familjen. Många föräldrar vill fira detta på något sätt, antingen i samband med dopet eller vid ett namnkalas.  På barnets första fest vill vi samla släkt och vänner att välkomna barnet. Vi vill att det skall bli en speciell och minnesvärd stund, och därför krävs det lite planering.

Några föräldratips inför dop och namnkalas:

 • Gör som ni föräldrar vill och inte vad andra kan tänkas vilja!
 • Be släkten om hjälp med sådant de är bra på, till exempel bakning.
 • Minimera bebisgråt! Barnet känner när de vuxna stressar. Undvik stress på den speciella dagen genom att förbereda.  Då kan ni lägga mycket tid på barnet så att det är ordentligt utsövt, mätt och får uppmärksamhet.
 • Skruva ner ambitionerna. Det är inte roligt att ha kalas om det blir för stort och svårt att ro i land. Att hinna med nära och kära är viktigast!
dop - kyrka

Ett dop i kyrkan kan betyda olika för varje förälder. Har man som förälder en stark tro är dopet antagligen en självklarhet. För ateisten är dop inget alternativ. För den som befinner sig mitt emellan kan det vara svårt att bestämma sig för om man vill att barnet skall döpas eller inte. Det kan kännas konstigt att vilja döpa barnet i kyrkan trots att man inte är helt säker själv på vad man tror, och att man kan bli ifrågasatt för det. Men man måste inte alltid ha argument för allt man väljer att göra! Man får lov att välja på känsla.

Inbjudan
Allra billigast och snabbast är att göra inbjudan via telefon, sms eller Facebook. Kanske vill man vara lite mer formell än så och då skickar man istället ett inbjudningskort med posten. Här sätter bara fantasin och orken gränserna – antingen handskriver du, datorskriver eller låter trycka upp personliga inbjudningskort. Skriv datum, tid, plats och när gästen skall svara på inbjudan.

Kalaset
Till festen behövs en lokal om man inte har tillräckligt med plats hemma, och vanligt är att man bjuder på någon form av förtäring. När man har en liten bebis kan det vara svårt att hinna med stora förberedelser, och plånboken är inte som tjockast när man är föräldraledig. Det är helt okej att bjuda på vad man vill! Tre-rätters om man vill det, småkakor om det passar bättre. Något som kan vara bra att tänka på är att kalaset blir mycket längre om man bjuder på både mat och tårta. Ceremoni/dopgudstjänst och presentöppning tar tid och för vissa gäster, till exempel små barn kan det bli lite väl långt. Hur man än väljer att göra med förtäringen – nämn något om det vid inbjudan. Då vet gästerna om de borde äta middag innan kalaset eller inte.

Dop-namnkalas dukning

Det är alltid roligt att ha en fin dukning när man har kalas. Även här är det bara tiden och fantasin som sätter gränserna. Här har vi använt vanligt presentsnöre från IKEA som vi lagt runt vasen med liljekonvalj. Blommor gör alltid underverk för dukningen, liksom snygga servetter. Har man fina band kan man knyta dem kring till exempel termosar och tillbringare. Dukningen på bilden gick snabbt och enkelt och kostade inte mycket. Presentsnöret kan sparas och återanvändas.

Presenter
Vad skall man då ge till barnet på dopet eller namnkalaset? Det finns inga regler här heller. En del känner att de vill ge något som alltid finns kvar som ett minne, andra vill hellre ge något som kan användas av barnet direkt. Någon vill ge pengar som barnet kan ha användning för som vuxen.

Tips på presenter:

 • Spargris
 • Tavla med barnets födelsedata
 • Kläder
 • Tallrik och bestick
 • Smycken
 • Leksaker i trä
 • Små möbler med barnets namn
 • Tårtspade
 • Vas
 • Fonder eller pengar
 • Gosedjur
 • Årgångsvin att spara till vuxen ålder
 • Smyckesskrin
collagedop - namnkalas presenter

Det roligaste med att ge presenter till ett nyfött barn, är att det ännu inte har så mycket grejer!

Skapa minnen åt det lilla barnet!
Lägg fram en gästbok som gästerna kan skriva en hälsning i, sätt upp en tom canvasduk och låt dem måla en minnestavla, eller be dem skriva en framtidshälsning till barnet. Dela ut små lappar och pennor där gästerna kan skriva precis vad de vill och samla sedan i en låda. Spara tills barnet blir vuxen, eller läs upp för barnet varje födelsedag. Det blir en påminnelse om hur många som finns och bryr sig!

Text: Regina Johansson
Bild 1: Liza Kettil
Bild 2 och 3: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s