Livsstil

Vad rabarber användas till?

Arten rabarber, eller Rheum rhabarbarum som det latinska namnet lyder, kommer ursprungligen från Sibirien, Kina och Mongoliet. Detta är en mycket gammal växt som först användes i medicinskt syfte. Då var det roten man använde sig av vid bland annat magåkommor, och det sägs att det var just av den anledningen som rabarbern kom till Sverige. Man startade ett plantage i Stockholm för att kunna producera ett helande pulver av rötterna, och det var först på 1800-talet som man började se rabarbern som en matväxt. Idag är den ett välkänt och älskat inslag i många svenska trädgårdar, som trivs i vårt kalla klimat och är bland det första som börjar frodas varje vår. Inget annat smakar som rabarber, och den har många fler användningsområden än som innehåll i smulpaj!

Rheum rhabarbarum

Visst är rabarbern vacker med sina ljusa men klara färger. De stora, vackra rabarberbladen är populära att använda vid formgjutning med betong.

Nog är det gott med rabarberpaj! Men så mycket mer man kan använda denna grönsak till. Marmelad, kräm, chutney, saft, i sallad, i grytor eller glass är några exempel. Rabarberns karakteristiska syrliga smak finns att köpa i smaksatt flaskvatten. Varför inte slänga några bitar rabarber som dekoration i glas och tillbringare? Om man fryser dem först, fungerar de som isbitar som inte späder saft eller drink. Styckfrys småbitar och lägg dem i en burk i frysen, eller frys ner längre bitar av stjälken och använd till tillbringare. Snyggt blir det också!

Water on rhubarb

Rå rabarber kan vara ett riktigt smycke till serveringen. Eftersom den kan användas till så mycket, är den perfekt som röd tråd vid festligheter. Fungerar i både förrätt, huvudrätt, efterrätt, dryck och till dukning.

Oavsett vad man vill göra med sin rabarber så svämmar bloggar, kokböcker och receptsidor över av recept. Om man inte hittar någon beskrivning på hur man gör så kan man ju alltid prova sig fram! Rabarber är ju ingen dyr ingrediens så då kan man våga experimentera lite. Ett av de enklaste sätten att ta vara på sin rabarber är att koka saft.

Koka, sila, sockra, drick!

Enkel rabarbersaft:
1 kg rabarber
1,5 l vatten
4 dl socker
Saften av en citron

Dela rabarbern i mindre bitar och lägg i kastrull. Häll på vattnet och koka i ca 15 minuter. Sila (det går bra med vanlig sil), tillsätt socker och citron och låt koka upp. Färdigt! Konservera med till exempel atamon om du vill. Om du använder glasflaskor – låt svalna ordentligt innan, annars kan glaset spricka. Blir ca 2 liter koncentrat. Blanda ungefär 1 del saft + 1 del vatten.

Rabarber med socker

Man måste inte krångla till det. Riktigt somrigt är att äta rabarbern som den är – kanske bara med lite socker.

Läs också:
Äppleskörd

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s