Familj & Hälsa

Stoppa smittan!

Ett virus kommer alltid olägligt. Men tänk om man kunde slippa undan en del av dem? Många sjukdagar hade säkert kunnat sparats in om alla hjälptes åt för att skydda både sig själv och andra.

För att förhindra smittspridning kan det vara bra att ha kunskap om olika typer av smittor. Till exempel finns luftburen smitta och kontakt- eller droppsmitta. Om olika smittor kan du läsa på vårdhandboken.

För att hindra smittspridning och även slippa bli sjuk själv, är handhygienen ofta en viktig faktor. De flesta tvättar händerna många gånger om dagen, men inte alltid så noga.

Tvätta händerna med tvål och varmt vatten. En tumregel är att man skall tvätta lika länge som det tar att sjunga imse vimse spindel, alltså ungefär 20 sekunder. Torka dig ordentligt torr, bakterier och virus trivs där det är fuktigt.  Glöm inte handleden och tumgreppet, undersökningar har visat att det är där vi tvättar oss sämst.

Tvätta händerna
• Varje  gång du varit på toaletten, oavsett vad du gjorde där.
• När du varit i en affär eller på annan offentlig plats.
• Innan du äter eller hanterar mat.
• När du snutit dig eller nyst, för att skydda andra.

julia

Handsprit
Man bör inte låta handsprit ersätta handtvätten, men det är utmärkt när det inte finns tillgång till tvål och varmvatten, eller som komplement handtvätten om  anledning finns.

Så spritar du händerna
Använd rikligt med handsprit. Gnid in handlederna och gärna en bit upp på armarna. Fortsätt med tumgreppet, mellan fingrarna och på fingertopparna. Avsluta med att gnida in handryggarna och handflatorna. Arbeta in spriten tills händerna är torra – inte genom att vifta med händerna och skapa vinddrag.

Matförgiftning
Detta kan orsakas av många olika bakterier och virus, och inkubationstiden är mellan 1 timme och 48 timmar. För att undvika matförgiftning är det bland annat viktigt att diska skärbrädor och knivar noga efter rått kött och råa grönsaker, att hålla kylvaror kalla och att tvätta händerna innan mat hanteras.  När det blir varmt ute är det extra viktigt: bakterierna kan växa och frodas mycket snabbare i värme. Fler tips finns på vårdguiden.

Text: Regina Johansson

Bild: Anna Norrgran

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s