Hem & Trädgård

Uteliv

De ljusa kvällarna gör att man vill vara utomhus halva natten, bara sitta och slappa eller umgås med goda vänner. Men var ska man sitta? Altanen är kal och tråkig och resten av trädgården är platt och det finns ingen given plats att sitta på. Man kan anlita ett inredningsproffs/trädgårdsarkitekt som tar flera tusen kronor för att ge goda råd och några tusen till för praktisk hjälp. Men man kan också göra mycket med enkla medel och liten budget.

Utgå från det du har, kanske stora krukor som ser tråkiga ut, men som med blommor som hänger över kanten, blir riktigt vackra. Det kan räcka med en spaljé som gränsar av för att skapa rumskänsla, på en annars kal gräsmatta. Det finns många varianter av spaljéer, men för att få en lite ruff känsla som bryter fint till skira blommor, så passar armeringsmatta (armeringsjärn som är ihopsatta i rutor) väldigt bra. Lämnar man piggar i en sida kan man trycka ned dem i jorden för att få det stabilare. Man behöver någon typ av stolpar att fästa den i kanterna. Armeringsjärnet går att kapa med vinkelslip eller bultsax för att få lämplig storlek. Finns möjligheten att plantera någon klängväxt i spaljén så blir det mera ombonat med en gång.

4

De gamla slitna trädgårdsmöblerna blir mycket piggare med lite färg, men en snabbare lösning är att hänga över dem med en filt eller matta. Släng dit en kudde och det ser genast mera inbjudande ut.

ute1

Stora krukor eller varför inte något annat kärl, med växter i piggar upp det flesta trista ställen. Nu är det utförsäljning av överblivna sommar blommor på många ställen då gäller det att passa på så kan man få dem väldigt prisvärt. Eller varför inte sätta ut någon krukväxt du brukar ha inne. Var försiktig om du sätter ut krukväxter för de tål inte solen i början utan behöver stå ett par veckor i skuggan först för att vänja sig vid ljuset.

5

Tänk på att det kan räcka att plocka i ordning och röja upp runt uteplatsen för att det genast ska kännas trevligare. Rensa bort ogräs från rabatterna eller klippa långt gräs som växer runt kanterna, kanske beskära en buske som breder ut sig. Se på din uteplats med någon annans ögon för att tänka nytt.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild 1 & 3: Liza Kettil

Bild 2: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s