Mat & Bak

Allergiker och intoleranta – vad skall man bjuda dem på?

Idag är det mycket vanligt att människor inte kan eller vill äta alla födoämnen.  När man skall ställa till kalas vill man kunna bjuda alla gäster på något gott – men hur gör man? Vad serverar man för fika till den som är glutenintolerant? Vad ger man vegetarianen på grillkvällen? Ibland är det flera olika behov som skall tillgodoses samtidigt, och det sätter kreativiteten på prov hos kocken. Maten skall ju vara både säker och god!

Det är inte så svårt att laga specialkost – om man vet vilket eller vilka födoämnen som skall uteslutas och om man har tid att förbereda sig. Om du har någon som besöker dig ofta och som inte kan äta allt, se till att ha lite nödprodukter hemma. Glutenfritt knäckebröd eller frysta vegetariska korvar till exempel. När du skall ha bjudning är det smart att fråga gästerna i samband med inbjudan om de utesluter något ur sin kost.

 • Allergi mot mjölkprotein
  Innebär att personen får en allergisk reaktion om de förtär mjölkprodukter. Personer med denna allergi kan inte dricka eller äta mjölkprodukter alls, så laktosfria produkter kan inte användas. Personen kan bli sjuk av en mycket liten mängd av ämnet. Helt mjölkfria exempel på alternativ är matolja, havredryck, margarin och tofuglass.
 •  Laktosintolerans
  Personer med laktosintolerans har för lite av enzymet laktas. Kroppen kan då inte spjälka laktosen, och detta ställer till med bekymmer i tjocktarmen. Vissa personer med laktosintolerans tål mer laktos än andra. Nuförtiden finns  laktosfria produkter i alla affärer. De smakar bra och fungerar precis som vanliga, men har ett högre pris. Grädden kan vara svårare att få riktigt fast, men den är fullt funktionsduglig till tårtor och annat.
 • Glutenintolerans – celiaki
  Hos personer med celiaki triggar glutenprotein i vete, korn och råg igång en autoimmun reaktion i tunntarmen. Kroppens försvar förstör då det egna tarmluddet som tar upp näring. Använd helt glutenfria produkter. Det finns fryst glutenfritt bröd och kaffebröd, kakor, knäckebröd, kex, pasta med mera i affärerna. Dessutom finns olika mjölmixer att använda istället för mjöl. Att baka glutenfritt kan vara lite knixigt, det blir lätt torrt och smuligt eller för smetigt. Men låt inte det avskräcka dig från att försöka – sök recept och tips på nätet eller fråga någon du känner som brukar baka glutenfritt. Observera: Undvik bakning med vanligt mjöl precis innan eller samtidigt som man bakar glutenfritt. Mjölet kan yra i luften och gluten kan hamna i fel kakor. Se också till att dina bunkar och redskap är ordentligt diskade innan du börjar.
 •  Spannmålsallergi
  Detta innebär allergi mot ett eller flera spannmål, vanligast är allergi mot vete. Spannmålsallergi är inte samma sak som celiaki, glutenintolerans. Vid glutenintolerans måste man undvika gluten resten av livet, medan spannmålsallergi kan växa bort. Däremot kan kosten ibland se likadan ut. Många spannmålsallergiker kan äta glutenfri kost eftersom det glutenfria mjölet är processat ”tvättat” för att få bort proteinerna. En del kan dock reagera på de små mängder protein som finns i glutenfritt mjöl och får då även avstå glutenfritt mjöl baserat på vetestärkelse. För dem gäller det att äta en naturligt glutenfri kost där man ersätter spannmål med till exempel ris, majs, hirs eller bovete. Om man är allergisk mot vete måste man även undvika sådant som är baserat på spannmål, till exempel couscous eller bulgur. Om du skall laga mat åt någon med spannmålsallergi är det extra viktigt att du frågar personen vad den kan äta, eftersom det är individuellt. Observera: Det är klokt att inte utföra bakning eller matlagning med mjöl precis innan eller samtidigt som man lagar mat åt personer med spannmålsallergi. Mjölet kan yra i luften och allergena ämnen kan hamna i maten. Se också till att dina bunkar och redskap är ordentligt diskade innan du börjar. En person med spannmålsallergi kan också vara allergisk mot spannmålspartiklar i luften samt få allergiska reaktioner på spannmål som kommer i kontakt med huden.
 •  Vegetarianer och veganer
  Många människor väljer av hälso-, etiska- eller religiösa skäl att inte äta vissa produkter från djurriket. Det finns underkategorier på vegetarianer beroende på hur mycket de utesluter ur kosten. Vissa utesluter allt kött, men äter animaliska produkter som ägg mjölk honung. Andra utesluter rött kött eller ägg. Veganer äter inget kött och inga animaliska produkter. Enklare än att lära sig de svåra namnen, är att fråga din vegetarian eller vegan vad de utesluter ur sin kost. Tänk på att ha stekpannor, och andra redskap ordentligt diskade om du använt dem till kött. Magar som inte är vana vid kött kan bli sjuka av små mängder. Använd produkter från växtriket, eller vegetariska motsvarigheter till kött. Anamma är ett svenskt märke som producerar mat för vegetarianer och veganer.
 • Allergi mot nötter och jordnötter
  För den som är nötallergisk kan en allvarlig situation uppstå om denne får i sig nötter. Eftersom personer kan reagera på mycket små mängder både via maten och inandning, är det klokt att hoppa över nötter helt om du har en nötallergiker som matgäst. Använd inte nötter alls de närmsta dagarna innan i ditt kök, och se till att alla redskap är riktigt diskade. Ät inte nötter eller något som innehåller nötter i närheten av personen. Hur känslig en person är kan variera, men ta hellre det säkra före det osäkra  – man vill ju inte att gästerna skall föras från tillställningen med ambulans.Det finns massor av olika allergier mot födoämnen. I vissa fall hörs det på namnet vad de innebär, men håll dig på den säkra sidan och fråga din gäst om du är osäker.
fika

Att försöka komponera ihop fika eller middag med en massa ingredienser uteslutna kan kännas svårt och jobbigt. Men man kan ju också se det precis tvärt om – färre valmöjligheter ger ju enklare val. Dessutom får man använda sin kulinariska kreativitet och prova på nya saker.

Vad skall man bjuda på nu då?
När man förkovrat sig i alla aktuella allergier och veganismer, är det dags att starta tankeverksamheten. Om det bara är en person med specialkost kan det vara lättast att göra en egen rätt till denne och vanlig mat till övriga. När det är flera personer som äter olika specialkost, kan det vara smartare att komma på en rätt som passar alla. Pajer är relativt lätta att anpassa så att de passar många. Med glutenfritt pajskal, laktosfri crème fraiche, grönsaker och örter, passar pajen både den glutenintoleranta, laktosintoleranta och vegetarianen. Bufféer med genomtänkta komponenter kan också fungera, till exempel tacos kan varieras så att det passar många. Den som äter specialkost är van vid att bli bortglömd. Därför kommer dina gäster att uppskatta att du tänkt på dem, även om maten skulle bli lite märklig!

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s