Familj & Hälsa

Säker i solen

Skolorna över landet håller sina avslutningar och det är dags för många att kliva ut i sommarledigheten. Oavsett om man är ledig eller arbetar så håller de flesta tummarna för en lång, solig och varm sommar. Att passa sig för solen är något vi vet att man skall göra men så lätt att ändå glömma bort. När det är varmt och skönt lockar stranden med sol och bad och då är det klokt att stanna upp och tänka till innan man beger sig iväg. Mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast och då är det klokt att undvika stranden och att sola. Att ligga i solen och pressa är inte att rekommendera men för den som vill sola är det klokt att göra det på förmiddagen och den sena eftermiddagen.

Att bränna sig är inte bara jobbigt utan direkt farligt. Genom att bli bränd ökar risken för att man senare i livet skall drabbas av hudcancer! Bäst skyddar du dig genom att undvika solen och genom kläder. Kläder kan kompletteras med solskyddsfaktor. Välj en solskyddsfaktor med minst 15 och tänk på att smörja ofta eftersom den försvinner av bad såväl som svett.

För mer information om att sola säkert besök Vårdguiden som utförligt beskriver solens faror och hur man skyddar sig på ett bra sätt.

Underbart med en solig sommar, men det gäller att veta när och hur man kan sola!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

 

 

 

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s