Ekonomi & Arbetsliv

Krönika: Reklamera mera!

Jag reklamerar inte alls så ofta som jag skulle kunna. Nästan nya grejer pajar ju hela tiden. Ibland slänger jag det bara, ibland lagar jag det själv och ibland försöker jag glömma bort det. När det gäller dyrare saker som elektronik är nog de flesta snabba med att gå tillbaka med trasiga varor. Men när det småsaker som kläder, skor, husgeråd och annat så blir vi plötsligt mjäkiga, för att det  är jobbigt, omständligt eller skämmigt. Tänk så mycket pengar vi förlorar på alla inköp som inte håller måttet. Ska det vara så?

Nej, skicka ut maten när du är missnöjd på restaurangen, gå tillbaka med tröjan som gick upp i sömmen och klaga på tjänster som telefoni och TV som inte fungerar. Sätt kundservicen på prov!

Reklamera mera!

Konsumentköplagen gäller i princip allt, utom vid köp mellan privatpersoner, köp av fast egendom, arrenden och nyttjanderätter. I den står det bland annat att kunden har tre års reklamationsrätt. Det finns också något som heter sexmånaders-regeln som innebär att om en vara går sönder under de första sex månaderna, antas det vara ett ursprungligt fel. Mer om konsumentköplagen kan du läsa på konsumentverket.

Jag är en mycket långsint konsument som har svårt att förlåta om jag blivit dåligt behandlad vid ett köp. Jag vill lägga mina pengar i fickan på företag som har fattat poängen – att alla kunder är lika viktiga. Kunden som handlar en elvisp idag kan komma tillbaka och köpa vitvaror till hela köket imorgon.

Ett tillfälle när jag stötte på fantastisk kundservice, var när jag skulle köpa smink i höstas. Jag köpte underlagskräm, en borste och en ganska dyr mascara. När jag kommer hem upptäcker jag att det inte finns någon mascara i påsen. Jag letar i både bilen och handväskan utan resultat. Antingen måste jag ha tappat den någonstans på köpcentret, eller så kom den aldrig med från affären. Jag ringer då till Kicks och frågar om det fanns någon kvarglömd mascara vid kassan. Det gjorde det inte, men butikschefen uteslöt ändå inte möjligheten att expediten missat att packa ner den. Därför var jag välkommen tillbaka till butiken för att få en ny.

Jag kommer aldrig att glömma den snygga gesten från butikschefen – hon tog det säkra före det osäkra för att jag skulle känna mig nöjd med mitt köp. Det borde vara en självklarhet i alla lägen!

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s