DIY

DIY: Gör din egen betongkruka

Det har äntligen blivit sommar. Solen har börjat värma och vi längtar ut. Få sol i ansiktet och njuta av ljumma vindar. Jorden kommer fram, antingen i säckar eller stora lass. Plantorna står färdiga för att planteras och få bidra med färg, växtkraft och känslan av energi. Då brukar jag börja leta efter krukor. Och jag hittar sällan det jag vill ha, mest för att det är dyrt att köpa fina krukor. Då släpar jag fram ett material jag är galen i, betong. Hårt kan man tänka men det går att ge det ett mjukt utseende. Med några plastkrukor eller hinkar och en gammal spetsduk så får du snabbt en alldeles egen vacker kruka. För en billig peng så klart.

 

Du behöver:

Betong, jag använder Finjas -finbetong. Märket spelar ingen roll så länge det är finbetong.

Vatten att blanda betongen med.

Hinkar i olika storlekar, alternativ innerkrukor i plast.

(här är det bara fantasin som sätter gränser)

Spetsduk, med ganska grovt spetsmönster om du vill ha mycket mönster. Annars så tar man en med finare mönster.

Stenar eller något annat du kan använda som tyngd.

Kork för att få till ett hål i botten.

Munskydd(en sjal) och gummihandskar. (Det här är viktigt! Betong dammar och ska inte andas in)

Gör så här:

Förbered dina hinkar med att smörja in dom med olja. Jag använder solrosolja. Smörj in innerkrukan på yttersidan och den stora krukan, alltså det som blir den yttre sidan på den färdiga krukan, smörjer du in på insidan. På bilden så är den blå hinken alltså innerkrukan som smörjs på utsidan och den svarta smörjs på insidan. Jag har ställt dit en extra hink med en tyngd i för säkerhetsskull. Häng dit spetsduken (som också ska vara indränkt i olja)Se till så att den sitter fast ordentligt längs kanterna så att den inte glider ner när du börjar ha i betongsmeten + att det är bra att ha en kant att dra i när duken ska bort från det färdiga resultatet.

Bild 1

Blanda betongen, ha i pulver i en hink du inte är rädd om och ha sen på vatten lite i taget. Mängden beror helt och hållet på hur många krukor du ska göra. 5-6 dl betongpulver räcker till den krukan jag gör här. Smeten ska påminna om gröt. Ibland gör jag den tunnare om det är trångt där betongen ska ner så att jag kan hälla ner den utan problem.

Ställ ner en kork i botten på hinken och börja med att fylla upp betong till toppen på korken. Ställ sen innerkrukan på korken och börja fylla upp betongen längs kanterna.

Klappa med jämna mellanrum på den yttre krukan för att få så lite luftbubblor som möjligt. När du fyllt så långt upp att du tycker att du har tillräcklig plats att plantera blomman på så lägger du i stenar i den yttre krukan för att den ska hålla sig på plats. Se till att krukan står stadigt under bränning. Vattna med blomspruta då och då under det första dugnet så att den inte bränner för fort. Låt stå i två dagar. Sen är det bara att plantera och njuta av den egna krukan. Om ni funkar som jag så kommer ni förmodligen att göra flera krukor på en gång!

(ett litet ps, krukan jag gjort här har jag färgat med vitt pigment därav den ljusa färgen)

Bild 2

Bild 3

 

För mer av Johannas kreativitet besök hennes blogg Hannis hem

Text och bild: Johanna Bodin

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s