Livsstil

Tips inför midsommarfesten

Midsommar närmar sig och med det sommarens festligaste höjdpunkt. Vi blickar mot himlen och önskar oss riktigt vackert väder och möjlighet att sitta ute i den ljuva sommarnatten. Vädret kan vi inte styra över men vi kan vara väl förberedda på alla eventualiteter. Även om midsommar är en festlighet med många traditioner så är det också en fest då enkelhet råder. Alla vet på förhand på ett ungefär vad festen skall innehålla. Kanske inleder vi med dans kring en midsommarstång då alla förvandlas till små grodor. Efteråt äter vi sill och potatis och avslutar med jordgubbar. Precis så enkelt kan det vara och ingen förväntar sig mer än så. Som med alla andra festligheter väljer man själv vart ribban skall läggas, men betänk att är det någon fest som kan hållas enkel så är det denna.

Midsommarfest

En blomma synonym med midsommar!

Aktiviteter
Midsommarfesten lämpar sig särskilt väl att vara en fest där generationerna kan mötas. Även den som är till åren kommen och har trötta ben kan uppskatta att titta på dansen kring midsommarstången. Innan dansen kan börja måste midsommarstången kläs. Bjud in dina gäster till promenad för att plocka blommor och klä sedan stången tillsammans. Känns det stressat att klä stången och plocka blommorna på samma dag kan man välja att plocka blommorna dagen innan. Sätt blommorna i stora hinkar och fyll på ordentligt med vatten. Plocka också ordentligt med björkris som sedan kan användas i både midsommarstången och midsommarkransar. En uppskattad gest på midsommarfesten är att ge alla gästerna varsin midsommarkrans. Alternativt kan man förbereda kransens stomme och sedan låta gästerna dekorera sina egna kransar.

Midsommarfest

Dans kring midsommarstången är nästan obligatorisk på midsommarfesten! Samma stomme kan användas från år till år och det är bara att klä den.

Finns det någon i bekantskapskretsen som spelar ett instrument? Skicka ut en förfrågan tillsammans med inbjudan och uppmana dina gäster att ta med sig dragspel, gitarr eller kanske fiol. Är du riktigt ambitiös kan du även skicka ut vilka sånger som är tänkta att spelas så alla har en chans att öva innan. Fast även här fungerar det enkla alldeles utmärkt. Lika gärna som att någon spelar kan du och dina gäster sjunga och dansa på samma gång.

Att leka lekar passar också bra på midsommarfesten. Dela upp dina gäster i lag och gör en femkamp med tävlingar som trebenslöpning eller hoppa säck.

Platsen
Att hyra en lokal är alltid en möjlighet, men midsommarfesten gör sig nog allra bäst i den egna trädgården. Har man inte tillgång till en egen trädgård finns det kanske någon i bekantskapskretsen som har en sommarstuga att låna ut.

Maten
Sill, potatis, gräddfil och gräslök som sedan följs med jordgubbar som serveras med glass eller jordgubbar. Det är enkel mat som kräver mycket lite förberedelse. Det här är festen då du verkligen har tid att njuta eftersom tiden du behöver lägga på förberedelser är minimal!

SDC14480

Jordgubbar – goda att äta som de är, på tårtan, med mjölk eller lite socker.

Text: Liza Kettil
Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s