Familj & Hälsa

Tänk säkert i sommar

De allra flesta delar samma åsikt – sommaren är på många sätt den härligaste årstiden. Men sommarens fägring innebär också förhöjda risker. Med det varma klimatet vistas vi mycket ute i naturen och vi ägnar oss åt andra aktiviteter än vi gör annars. Med säkerhetstänk och förebyggande åtgärder blir sommaren tryggare och vi kan fortsätta njuta av ljusa kvällar, solsken, värme och grönska.

Risk för drunkning
Strax under hundra personer drunknar varje år i Sverige. Visserligen har antalet drunkningar sjunkit drastiskt de senaste tvåhundra åren, men för barn mellan 1 och 6 år är det fortfarande den vanligaste dödsorsaken. Simkunnighet, att inte bada ensam, att vara nykter när man vistas i och kring vatten och att använda flytväst är några faktorer som gör riskerna mindre. Alla vuxna som någon gång ansvarar för barn kan ta del av livsviktiga tips för att undvika drunkning på bloggen Doktor Cecilia och Doktor Lina.

En stor del av drunkningsolyckorna sker i samband med båtolyckor. Sjöräddningssällskapet har en sjösäkerhetsskola på sin hemsida, med information om hur olyckor undviks och hur man agerar vid tillbud. Vad gör man om någon ramlar över bord, om någon kollapsar i båten och hur färdas barnen säkert?

Tänk säkert i sommar!

Man vet aldrig i förväg när olyckan är framme. Därför borde alla i båten ha flytväst på sig, hur kort man än skall åka, hur sakta man än skall köra och hur varmt det än är i vattnet.

Alkoholrelaterade faror
På sommaren är många lediga, och vi konsumerar generellt mer alkohol. Bara att just ha semester eller vara bortrest, gör att vårt beteende förändras och vi kan tänja på gränser vi annars brukar hålla oss inom. Med alkohol med i bilden kan det bli ett mycket riskfyllt beteende. Detta kan till exempel vara att framföra fordon eller båtar onyktra. Alla våra funktioner blir påverkade av alkohol – balans, reaktionsförmåga, avståndsbedömning, syn, hörsel och minnet. Att hålla sig till mindre alkohol och att vara flera stycken som håller ihop kan göra festandet säkrare. Då kanske någon märker om man ramlar i vattnet, till exempel. Berusade personer kan också ha en förhöjd risk att bli utsatta för våldsbrott. Mer om att hantera alkohol och att dricka lagom kan du läsa om på systembolaget.

Fästingburna sjukdomar
Myggor, knott och andra flygfän må vara jobbiga, men de är inte så farliga. Fästingbett behöver inte heller vara det, men om fästingen bär på bakterier eller virus kan den som fått bettet bli mycket sjuk. De vanligaste fästingburna sjukdomarna hos människa är borrelia och TBE. Borrelia kan ge rodnad på huden kring bettet, och TBE kan ge influensaliknande symtom. Båda sjukdomarna kan ge mycket allvarliga sjukdomstillstånd. Uppsök alltid sjukvård om du misstänker fästingsjukdom, och berätta om att du blivit biten. Undvik fästingbett genom att ha heltäckande kläder när du är ute i naturen, och kolla igenom dig efteråt. Det tar ofta ett tag för fästingar att bita sig fast, och därför kan man ha tur och hitta dem innan de satt sig. Mer om detta och om hur man plockar bort en fästing kan du läsa på 1177.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s