Kultur

Värma med ved – en livsstil

Vad spelar veden för roll i ditt liv? Ingen alls? Eller har du en mysig kamin hemma som du eldar i ibland? Har du stora ägor som måste gallras eller är vedeldning i panna den huvudsakliga värmekällan i ditt hem?

För hundra år sedan hade frågan varit felformulerad, kanske rent av obefogad. För oss i kalla norden var vedsamling lika viktigt som att ha mat på bordet. Utan ved frös man, och kanske dog man till och med. Idag är det ett bekymmer vi kan välja bort, i en lägenhet med varmhyra behöver vi aldrig ägna en tanke åt uppvärmningen.

Vedartikel

Vintertid är värmen lika viktig som mat och dryck.

Men den som någon gång hanterat skog och ved, vet att det ger en känsla av att för en stund komma närmare sina rötter. För när man står där och sliter, kommer man oundvikligen att tänka på alla dem i släktledet före oss som stått på liknande sätt. Idag har vi många hjälpmedel tillgängliga, men just att stapla ved går till på precis samma sätt som det alltid gjort.

Vanligast i villa
I Sverige är vedeldning fortfarande det vanligaste biobränslet. För en knapp fjärdedel av hushållen står veden för den huvudsakliga delen av uppvärmningen. Vedeldning är ett relativt billigt alternativ, men det kräver också en gansak stor arbetsinsats. Även om man köper färdigkapad och färdigkluven ved, så skall den staplas, och sedan tas in. Själva eldningen tar också tid i anspråk dagligen vintertid.

kubbe vedartikel

Att värma huset med ved är en livsstil. Att många fortfarande väljer ved trots att vi inte längre är tvungna, måste bero på att det finns en viss tjusning i det. Ingen kubbe är den andre lik och det finns något vackert i vedhögar och staplar.

Miljövänligt eller miljöbov?
Om man eldar på rätt sätt så är vedeldning ett bra alternativ ur miljösynpunkt. Med en bra, miljömärkt panna, torr ved och rätt tillvägagångssätt så blir verkningsgraden hög och utsläppen låga. Den koldioxid som frigörs vid eldning, har ju en gång bundits i träden. Någon gång måste den komma ut och det gör den oavsett om den eldas upp eller om trädet dör och förmultnar.

Veden i litteraturen
Någon som tagit fasta på kulturen, traditionen, tekniken och kunskapen kring ved är författaren Lars Mytting. Boken Ved – Allt om huggning, stapling och torkning – och vedeldningens själ utkom 2010 i Norge och 2012 i Sverige av förlaget Natur och Kultur.

collage till vedartikeln

I boken”Ved” beskrivs hela förloppet från skog till panna. Vilket träslag är bäst till vad? hur kontrollerar man om veden är torr? Vad finns det för typer av yxor?

Boken är uppbyggd på ett sätt som kan passa många; vedentusiasten, nybörjaren och även den som inte har ett dugg med ved att göra. Kuriosa varvas med historia, tabeller och fakta. Boken är rik på illustrationer av såväl gamla vedspisar som motorsågar. Undrar om den inte till och med doftar färsk ved?

Ett citat ur boken:

Det finns inget bedrägligt med en vedstapel. Den förlorar inte i värde på börsen. Den rostar inte. Den tar inte ut skilsmässa. Den bara står där och gör en enda sak – väntar på vintern. Gråkalla januaridagar kommer klamparna att väcka till liv vårdagarna då du sågade, klöv, staplade och ordnade inför kylan.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s