Hem & Trädgård

Lupiner

Åsikterna om lupinen går isär. Jobbigt ogräs enligt vissa och andra ser den färgglada blomman som en av sommarens vackraste. Den som färdas genom sommarsverige kan dock knappast missa lupinerna som står som i givakt utmed vägarna. De finns många färger och lyser upp sin omgivning under blomningen under den tidiga sommaren.  Det finns både vilda lupiner och sådana som är framtagna för trädgården. I Peru odlas doftlupiner som sedan används i matlagningen. De lupiner som finns i Sverige är dock inte ätliga.

lupiner

Den som ser lupinen som ett ovälkommet ogräs i trädgården bör tänka en gång extra innan man avfärdar den helt. I rabatten är lupinen en riktigt bra jordförbättrare, eftersom dess kraftiga rötter på ett effektivt sätt luckrar upp jorden. Lupinen kan också användas som en så kallad gröngödslingsväxt eftersom den med hjälp av mikroorganismer i roten binder luftens kväve.

DSC_0051 (16)

Lupinen är en tålig växt och klarar genom bladens fiffiga utformning sig utan vatten relativt länge. Bladen är paraplyformade och sparar varje daggdroppe. Skulle torkan bli långvarig överlever ofta roten och lupinen växer upp igen till nästa år.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s