Hem & Trädgård

Fläder

Varje år i juni är det dags att göra årets flädersaft. Jag gör den alltid tillsammans med min mamma. Dels för att det är trevligt men också för att hon är den som har en fläderbuske översållad med stora vackra blommor. Om man har en plätt över i sin trädgård så är det en god investering att sätta en fläder. Om flädern trivs kan den bli rätt så stor, hela 3-4 meter hög och med några meters omkrets. Fläderbuskar brukar vara glesa nertill så man kan samplantera den med låga buskar för att spara utrymme eller för att göra en fin plantering.

fläder

 

Det finns olika fläderbuskar att välja mellan till exempel otroligt vackra med röda blad och rosa blommor, eller den vanliga gröna med vita blommor. Ska man ha busken för att göra flädersaft är den vanliga gröna det bästa valet, den växer sig stor och kraftig och ger ett överflöd med blommor varje år. Om man plockar fläderblommor från vilda buskar ska man vara uppmärksam på så att man får den äkta flädern och inte druvfläder som är giftig. Det är skillnad på blommornas form druvflädern har som det hörs på namnet, blommor formade som druvklasar medan den äkta fläderns blommor har en platt översida. Det är främst bären från druvflädern som är inblandade i förgiftningar eftersom de är vackert röda och ser goda ut.

fläder2

 

För att göra en härligt somrig fläderblomssaft behöver du: 60-70 fläderblommor beroende på storlek skal och saft från 4 citroner 40 g citronsyra 2 kg socker 3 l kokande vatten Skölj fläderblommorna i kallt vatten för att få bort frömjöl, insekter och skräp. Skala de noga skrubbade citronerna med potatis skalare och pressa ut saften. Varva citronskal och fläderblommor med citronsyra och socker i en stor bunke, häll i citronsaften och det kokande vattnet. Täck bunken med tex ren kökshandduk och ställ den svalt i 3-4 dagar. Sila ifrån blommor och citronskal och häll på rena flaskor. Jag fryser alltid saften, det fungerar utmärkt att frysa i glasflaskor men man kan inte fylla dem ända upp för saften expanderar i frysen. Vill du förvara din saft svalt istället så öka på sockermängden något och koka flaskor och korkar, fyll flaskorna ända upp och och sätt på korken direkt.

Text och bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s