Livsstil

En tonåring

Tonåring är alla ungdomar mellan 13 och 19 år. Under tonåren så utvecklas man från barn till vuxen och det kan innebära mycket nytt. Man är barn till slutet av puberteten och i Sverige så räknas man som vuxen efter att man fyllt 18 år. Då är man myndig och kan ta körkort.

DSC_0784 (2)

Vad är egentligen en tonåring? Och vad innebär det att vara ung idag?

Som tonåring ska man lära känna sig själv. Under tonåren blir saker som åsikter, stil och intressen tydligare. Då ska man även ta viktiga beslut om sin framtid, vilket gymnasium man vill gå på, vilken utbildning som verkar intressant. Hur mycket tid känns aktuellt att satsa på skolan, eller är det något annat som är viktigare just nu?

En sak som kan vara jobbigt är att både skolan och föräldrar ställer högre krav. Dessutom kan det även vara hög press från kompisar och samhället. Kraven är väldigt höga: som att du ska vara supersmal och måste ha den hårfärgen eller just den tröjan som kostar flera tusen. Det är pengar man inte har som ung, eftersom att det inte finns någon som vill anställa en tonåring utan erfarenheter. Kompisar kan ha krav som att man måste ha den supersnygga pojkvännen eller måste gå på dunderfesten och bli jättefull. Föräldrar har ofta krav som att rummet måste vara städat att man ska hjälpa till mer hemma med matlagning och andra sysslor.

I  media skrivs också om hur tonåringar är och borde vara. Det publiceras mycket negativt om tonåringar, till exempel om ungdomsbrottslighet, och skrivs många böcker om hur man hanterar sin tonåring. Jag tycker att i stället för att läsa en bok om andras erfarenheter, är det bättre att ta sig tid att lära känna sitt barn och inte anta att alla ungdomar är lika – varje människa är unik!

Läs också:
Alexandra utökar vår redaktion!

Text: Alexandra Jorkvist
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s