Hem & Trädgård

Marktäckare mot ogräs

Jag älskar att rensa ogräs men eftersom jag odlar grönsaker går min tid som jag har till rensning ofta åt till grönsakslandet och då vill jag som många andra ha lättskötta rabatter. I naturen finns det ingen bar jord utan allt mark är täckt av växtlighet eller löv. Det är naturligt för växter att växa tätt inpå varandra så att plantera marktäckare i rabatten är ett utmärkt sätt att hejda ogräset från att ta över.

magda11

Det finns många växter som i plantskolan kallas marktäckare, de flesta är krypande växter som penningblad, gull, eller rosenplister och det finns många fina krypande nejlikor som kan räknas in i denna kategorin. Dessa kan täcka jorden fint om den är välrensad och gödslad. Annars kan det bli värre än vad det var när ogräset tar sig upp i mellan. Det finns riktigt effektiva marktäckare som kväver allt som kommer under dem, bra exempel på detta är Bergenia och Funkia.

magda12

Funkia finns i massor av varianter former och färger den är därför lätt att få att passa in i många olika sorters planteringar, den gillar dock inte gassande sol. Stephandra är en låg buske som täcker marken fint men den kan inte stå intill för små växter för då växer den ner dem men mellan andra buskar fungerar den fint.

Ibland är det lika effektivt att plantera sina växter tätt, detta kan kräva att man får göra om och sätta isär efter några år men är det ogräs fritt som är målet kanske det är värt det. Om man ändå vill ha bar jord mellan sina växter är täckbark ett alternativ eller om man satt buskar och man väntar på att de ska växa sig stora. Då är organisk täckning av andra slag också effektivt som hö, halm eller gräsklipp.

magda10

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Magdalena Jorkvist

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s