Livsstil

Att fördriva tid utan teknik

TV:n har varit en självklar del av svenska hem i många decennier. Programmen och kanalerna har blivit fler och tekniken har utvecklats. Vi kan titta på TV och film när som helst på dygnet. Under mitten av nittiotalet kom datorn in i våra liv och med den internet. De senaste åren har många av oss en smart telefon i fickan där vi socialiserar med vänner, läser tidningar, spelar, söker information och mycket annat. Med en smartphone och internetuppkoppling finns inga begränsningar.

Vår vardag består i många fall av väldigt mycket teknikanvändande. Det behöver inte vara något problem, men man skall inte glömma att det faktiskt kan vara det. Att alltid vara nåbar och att alltid behöva ha koll på läget kan skapa stress. Och om vi lägger mycket tid på något, betyder det att vi har mindre tid att göra andra saker. Om hjärnan behöver vila från att utsättas för massa uttryck, är det en utmärkt idé att lägga bort tekniken en stund och istället gå back to basic. Vad gjorde folk innan internet kom?

Att fördriva tid utan teknik

Kreation istället för konsumtion. Måla, fota eller skriv istället för att bara titta på vad andra har skapat.

Skapa
Det finns något meditativt med att arbeta med mindre projekt enbart för nöjes skull. Måla en tavla, scrapbooka, sy eller skriv. Om man väljer att starta små projekt är chansen större att man blir klar och man slipper därmed stress över att ha halvfärdiga saker som väntar.

Spela
När vi umgås med andra tenderar vi att göra ungefär samma saker jämt, som att äta eller se på TV. Att spela spel är ett bra alternativ att bryta av med. Damma av kortleken, strategispelet eller frågesporten.

Tänk
Att lösa korsord eller sudoku tränar hjärnan samtidigt som den får vila. Ett mycket bra sätt att varva ner om tankarna går på högvarv – det går inte att tänka på annat om du koncentrerar dig på uppgiften. Är du inte så bra på korsord eller sudoku? Börja med enkla varianter, du kommer snart att bli duktigare och kunna ge dig på svårare varianter. Ett annat alternativ är att lägga patiens. (Ja, det går att göra det utan dator).

Läs
Vi läser mycket men böckerna har ganska hård konkurrens av surfplattor, smartphones och datorer. Men visst känns det skönt ibland att läsa en bok eller tidning som man kan hålla i? Som man kan känna lukten av och som inte ger dig en massa extra information eller föreslår klickbara länkar? Gör det bekvämt för dig och ge papperslektyren en chans.

Att fördriva tid utan teknik

Sällskapsspel, korsord och patiens – underskattade och bortglömda?

Tekniken är till stor hjälp för oss människor och de flesta är nog glada över att den finns. Med hjälp av den kan vi söka kunskap, uttrycka våra åsikter och hålla kontakten med andra som bor långt bort. Men just för att internet är bottenlöst är det viktigt att sätta en egen gräns. Som någon sade: Livet är det som pågår medan du sysslar med annat!

Läs också:
Livet genom appen – blir vi lata eller inspirerade?
Vardagsmindfulness
Du duger som du är!

Text och bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s