Familj & Hälsa

Är vi inte framme snart?

Sommar och ledighet lockar ut oss på utflykter. En del korta men andra betydligt längre. Även om resan är tämligen kort kommer ganska snart frågan: Är vi framme snart? Första gången svarar man tålmodigt hur långt det är kvar och hur lång tid det kommer att ta. Femtioelfte gången börjar ofta föräldrarnas tålamod att tryta och har man otur är det fortfarande långt kvar innan man är framme. Väl framme vid resans mål riskerar en del av upplevelsen att förtas eftersom både föräldrar och barn är trötta och griniga efter en lång och till slut ganska plågsam resa.

IMG_3799

Varje förälders mardröm inför den stundande långresan, sura och griniga barn!

Planering

Som det mesta i livet handlar också en väl utförd bilresa om planering. Genom att ge sig av i god tid slipper man att bli stressad. Stress påverkar inte bara humöret utan även körförmågan hos föraren. Se över resvägen i förväg för att kunna planera bättre. De flesta smarta mobilen har idag någon form av kartfunktion som är till god hjälp. Hur lång är resvägen och vad passerar man längs vägen. För en längre resa kan det vara klokt att inte bara planera in matstopp utan även aktivitetsstopp. Kanske finns det någon rolig loppis, en spännande ruin eller en riktigt bra badplats längs vägen.

Aktiviteter

Att stanna och aktivera familjen under resans gång är bra. Riktigt bra är också olika sorters aktiviteter som passar i bilen. Engagera hela familjen i olika lekar. Det finns en uppsjö av lekar som passar bilresan. Sånglekar är enkla och behöver inte någon rekvisita. Använd alfabetet och låt alla sjunga en sång som börjar på en viss bokstav. Den som har samlat flest poäng när alfabetet är slut vinner. Hittalekar är också riktigt bra billekar. Bestäm varsin sak som ni i bilen skall hitta fem av inom en viss tid eller innan ni når en viss ort. Det kan vara röda bilar, husvagnar, kossor, sjöar ja möjligheterna är oändliga.

Ladda varsin mp3 till barnen och fyll med musik och barnböcker. Det finns gott om gratisspel att ladda ner till surfplattan. Leta upp spel som kan roa barnen och fyll på din platta med dem. Ett annat tips är tjänster som SVT Play där det finns gott om barnprogram.

Mat

Mätta barn och vuxna är glada! Kan låta enkelt och banalt men nog så viktigt. En längre resa kräver matstopp, kanske flera stycken! Utmed vägarna kan det vara svårt att hitta bra matställen. Ofta blir man hänvisad till snabbmat och då kan det onekligen vara ett alternativ att ha med picknick. Pastasallad eller rissallad som packas i kylväska är utmärkt resmat som både mättar och håller sig bra. Frukt, vatten och smörgåsar är också bra att ha med i packningen.

Bra att ha med sig

På resan är det klokt att ha med sig en väska med första hjälpen. Bra att ha för att kunna plåstra om småsår men även om olyckan är framme. Kudde och filt är uppskattat av barn såväl som vuxna. En längre resa innebär ofta att bilens resenärer somnar och då är det onekligen betydligt bekvämare att sova om det finns filt och kudde. Laddare till surfplatta, mobilen och mp3 är helt nödvändigt för att inte barnens sysselsättning skall få ett snöpligt slut. Oavsett väderlek är det klokt att ha med ombyten. Den svenska sommaren kan ju snabbt gå från sol och värme till bister kyla.

IMG_3806

Genom god planering kan resan bli rolig för både barn och vuxna!

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s