Kultur

Sommarläsning

Tid att läsa böcker är något som många önskar sig till semestern. Sen går både första och andra veckan utan att det blir några böcker lästa. Kanske blev det inte några lata dagar på stranden eftersom de regnade bort eller fanns det helt enkelt inte någon bra bok att läsa. Vi på Livåleva jobbar fortfarande på att få kontroll över vädret och i väntan på detta kan vi istället komma med tips på sommarläsning.

konsten Konsten att  vara kvinna är en bok som inte riktar sig till den som är lite pryd. Caitlin Moran är väldigt rakt på med vad hon menar oavsett ämnet. I boken använder hon sitt eget liv som utgångspunkt. Hon lyfter frågor som feministm, sexism, droger, porr och mycket annat på ett frispråkigt sätt som känns härligt fritt från moralisering. Även om det är tunga ämnen som hanteras är detta allt annat än en tung bok. Flera gånger i varje kapitel kommer jag på mig själv med att skratta högt och det hör inte till vanligheterna. Det är en tankeväckande bok som stannar kvar i medvetandet långt efter att den är slut. Möjligen kan det här vara den viktigaste boken du läser i år!

sommarhuset Sommarhuset av Anna Fredriksson handlar om Eva vars mamma nyligen har gått bort. Sommaren står inför dörren och hon har utgått från att det är självklart att hon skall ärva moderns sommarhus. Så blir dock inte fallet. Trots att Eva är den som varit med och hjälpt till med sommarhuset och varit den som varit där ärver hon huset tillsammans med sin syster och bror. Syskonen är fast beslutna att huset skall säljas vilket enligt Eva är helt otänkbart. Hon beslutar att tillbringa sommaren själv i stugan i skärgården men några dagar senare dyker syskonen med familjer upp. Det här är även den en bok som dröjer sig kvar. Själva konflikten kring sommarhuset är egentligen så mycket mindre än konflikterna mellan bokens karaktärer. Huset blir den plats som gör att de tvingas att mötas och att faktiskt kommunicera med varandra.

Text: Liza Kettil

Bild: bokus.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s