Hem & Trädgård

JAS-beskärning

Nu när sommaren är som vackrast är det tid att beskära sina buskar och träd. Den så kallade JAS-beskärningen är det som är bäst för växterna, de är i tillväxt men inte så kraftigt som på våren, då de kan förblöda av för hård beskärning. I september är det här i södra Sverige fortfarande ett tag kvar till vintern vilket gör att busken/trädet hinner hämta sig innan vintervilan. JAS står för juli, augusti, september och att man ska beskära sina äppleträd på vårvintern hänger kvar för att trädgårdsmästarna har inte så mycket arbete då och då passar det dem att arbeta med sådana sysslor.

P1020980

Här är det behov av beskärning!

 

För oss hobbyodlare är det trevligare att beskära på sommaren, det är ofta fint väder och man kan tydligt se om någon gren är död. Man kan ha som riktlinje att man beskär buskar och träd efter de har blommat klart eller efter man har plockat frukten. Denna riktlinje är svår att hålla sig till när det gäller vinteräpplen som man ibland inte plockar in förrän i oktober november, dem får man beskära när man tycker passar under JAS perioden, eller vänta till vårvintern. När det gäller fruktträd är det bara äppleträden som man behöver beskära regelbundet. Plommon och körsbär/bigarråer kan fara illa av för mycket klippande och sågande. Det finns många bud vad gäller beskärning av äppleträd. Jag tänkte ge några enkla råd som är lätta att komma ihåg. Börja beskära när trädet är litet, spara tre eller fyra huvudgrenar och klipp sen bort allt som växer nedåt och inåt. Gör detta varje år då blir det aldrig övermäktigt. Att ge sig på att beskära ett stort äppleträd som har växt fritt i många år är ett arbete för proffs. Den lokala plantskolan brukar utföra sådana uppdrag när de har lugnare med plantförsäljningen.

P1020978

 

Alla vanliga prydnadsbuskar tål hård beskärning, men en bra riktlinje är att ta bort ett par gamla grenar varje år så håller sig busken fin. Man kan behöva ta i hårdare om busken växer över något annan växt eller upp efter huset. Då ska man tänka på att det sällan kommer fina skott på förvedade grenar, ett undantag är rododendron, så det är ofta bättre att kapa vid marken än att lämna en ”stubbe”. Perenner kan man klippa ned på hösten när de vissnat men det är bra att lämna de vissna växtdelarna kvar till våren så att de kan skydda plantan mot hård frost. Prydnadsgräs ska man däremot ALDRIG klippa ned på hösten då kan vatten rinna ned i de ihåliga grässtråna och när det fryser sprängs rötterna sönder. Rosor klipper man efter vilken sort det är, rabattrosor bör klippas på våren när björkarna precis slagit ut. Andra sorter som busk- eller klätterrosor fungerar bra under JAS-perioden.

P1020979

 

Svartvinbärsbuskar tål hård beskärning men för att få bär varje år bör man göra föryngringsbeskärning på samma sätt som andra buskar, ta bort en eller två gamla grenar varje år. Röda och vita vinbär gillar inte beskärning så där får man klippa om någon gren dött eller är i vägen.

Text & Bild: Magdalena Jorkvist

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s