Livsstil

Diskutera snyggt!

I samvaron med andra hör meningsskiljaktigheter till. Ibland rör det gemensamma intressen, och ibland handlar det om ideologiska diskussioner. Internet är ett stort samtalsrum och där stöter vi på långt fler meningsutbyten än tidigare. Dessa kan vi välja att beskåda – eller att ge oss in i. Ibland kan det kännas farligt att gå in i en diskussion. Alla uppträder ju inte på ett hövligt sätt och det finns människor som lider av grälsjuka. Du kan inte påverka hur andra beter sig i ett samtal, men du kan välja hur du själv agerar och vad du själv säger.

Välj dina strider
När du hör eller läser påståenden som du inte håller med om så är det naturligt att vilja säga ifrån. Det är aldrig fel att ge sin syn på saken och göra klart att alla inte tycker samma, men ibland tar det mycket mer än det ger. Handlar det om en sakfråga så kan man gott låta bli att ge sig in i diskussionen om man märker att samtalstonen är hätsk och att personerna som ingår i den inte är intresserade av att lyssna på andra. Om det däremot förekommer personangrepp mot en eller flera personer så är det viktigt att säga ifrån och backa upp dessa!

Var respektfull
Det är lätt att bli riktigt arg när man tycker olika, särskilt om motparten är otrevlig. Just därför är det viktigt att behålla lugn och behärskning. De flesta människor tappar aktningen för personer som agerar ohövligt och spottar ur sig otrevligheter. Trots detta finns det många som inte klarar att visa respekt mot människor som inte har samma åsikt. Håll dig till frågan och fördumma inte motparten. När meningsutbytet sker skriftligt är det extra viktigt att tänka på formuleringen så att dina ord inte missuppfattas. Se till eventuella siffror och andra uppgifter stämmer i dina påståenden, så att motparten får minimalt att attackera. Minns också att allt du skriver sparas och att många kan se det. Skriv aldrig något du inte skulle säga öga mot öga.

diskussion

Diskussioner fyller en viktig funktion. Men ibland spårar samtalet ur och det kan bli riktigt dålig stämning. Vissa människor kan inte acceptera att andra inte tycker samma som dem och tar sig därför rätten att angripa motpartens person. Det är aldrig roligt att bli verbalt attackerad men det betyder inte att du måste ge igen med samma mynt. Markera övertramp sakligt och gå sedan vidare. Ta inte åt dig av oförskämdheter utan tag fasta på hur snyggt du själv skötte konflikten!

Ändra dig inte om du inte vill!
Det kan vara skrämmande att möta en oväntat massiv vägg av motstånd när man yppar sina åsikter. Det är då ganska vanligt att man börjar förklara sig och ger motståndaren rätt bara för att man blir nervös och inte vill ha problem. Vi människor är skapta på det sättet – att det är säkrast att hålla med majoriteten. Gå inte i den fällan! Konstatera bara lugnt att ni tycker olika.

Avsluta
Alla diskussioner behöver avslutas eller pausas. Att avbryta en tvist som gäller gemensamma intressen genom att lämna platsen eller vägra prata om det är inte konstruktivt. Men vid en destruktiv dispyt som inte verkar ge någon lösning är det bästa ibland att dra sig ur. Varför slösa energi på något som inte kommer att ge frukt? Tala om att du har hört vad de andra har sagt, men att du inte håller med och att du nu väljer att lämna diskussionen. Den som får sista ordet har inte automatiskt vunnit!

Läs också:
Hat på sociala medier
Vem googlar dig?
Energitjuvar och glädjedödare

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

5 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s