Ekonomi & Arbetsliv

Shopping inför babyns ankomst

När man skall bli förälder har man mycket att tänka på. En av de första funderingarna innan barnet har kommit är: vad behöver införskaffas? En fråga som inte är helt lätt att svara på när man är grön på föräldraområdet och det finns tusentals olika prylar på marknaden.

Nödvändigt?
Om man är orolig över att missa att köpa något viktigt, kan vi ge dig lite perspektiv på saken. Minns att barn till Homo Sapiens har fötts sedan ca 125 000 år tillbaka, och många tusentals människobarn kommit till världen i grottor. Detta långt innan nappflaskor, örontermometrar och våtservetter. Av det kan vi lära oss att egentligen behövs inga prylar alls när vi får barn. Men givetvis har tiderna förändrats en aning. Det finns saker som är näst intill nödvändiga, saker som är bra att ha och saker som kan vara roliga att ha.

babyshopping

Nödvändigt att shoppa eller inte – många upplever att babyshoppingen fyller en viktig funktion för att förbereda sig inför föräldraskapet.

Det kostar!
Konsumentverket har räknat ut att kostnaderna för ett barns första levnadsår är 30.000 kronor – om man köper allt nytt av ett medeldyrt märke. Då är basutrustning, kläder och löpande kostander som blöjor och försäkring medräknat. Dessutom får hemmavarande föräldrar förlorad arbetsinkomst eftersom föräldrapenningen är lägre än lönen. Med tanke på detta finns alltså skäl att tänka till innan inköpen. Vad är viktigt för er?

Nytt eller begagnat?
De flesta prylar till barn är lätt att få tag i både som nytt och begagnat. Barnaffärer finns givetvis men har blivit färre på senare år, förmodligen sedan näthandelns intåg. Det finns alltid mycket prylar på blocket och tradera, och i särskilda facebookgrupper där man kan köpa och sälja saker. Fråga runt i umgängeskretsen eller släng ut frågan på facebook. Ofta är det någon som har precis vad du behöver liggande hemma.

Fler artiklar om babyshopping kommer – Håll utkik!

Läs också:
Babyshopping i Ullared – lönar det sig?
Att packa till BB

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s